Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Skupinová dynamika (KRL / KSKD1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KSKD1 - Skupinová dynamika, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historický vývoj práce se skupinou, teorie poukazující na význam malých skupin.2. Prvky skupinové dynamiky.3. Cíle a normy, struktura skupiny, pozice a role jejich členů, role vedoucího a způsob vedení skupiny, motivace.4. Skupinová atmosféra, interakce a komunikace.5. Skupinová koheze, tenze, identita, konformita, tvorba podskupin.6. Fáze vývoje skupiny, faktory rychlosti vývoje skupiny, typologie skupin.7. Výzkumné metody k analýze skupinové dynamiky - sociometrie, pozorování.8. Skupinová dynamika v rámci pobytových kurzů výchovy v přírodě, opírajících se o metody programové dramaturgie.9. Práce se skupinou v pojetí výcviku interpersonálních dovedností pro účely managementu a v pojetí zaměřeném na kulturu sebereflexe pro účely osobnostně sociálního rozvoje.

Získané způsobilosti

Student rozumí mechanismům a principům, s nimiž je nutné počítat v rámci práce se skupinou. Student zná historický vývoj práce se skupinou, teorie poukazující na význam malých skupin a typologii skupin. Student je obeznámen s dynamikou a strukturou skupiny, pozicemi a rolemi, pravidly fungování skupiny a jednotlivými technikami práce v rámci základní osy práce ve skupině. Student je schopný aplikovat vědomosti při práci se skupinou v praxi.

Literatura

Forsyth, D. R. (2010). Group dynamics. Belmont, Calif: Wadsworth Cengage Learning. Franz, T. M. (2012). Group dynamics and team interventions: understanding and improving team performance. Chichester: Wiley-Blackwell. Kožnar, J. (1992). Skupinová dynamika: (teorie a výzkum). Praha: Karolinum. Říčan, P. (2004). Cesta životem: [vývojová psychologie]. Praha: Portál. O Connell, T. S., & Cuthbertson, B. (2009). Group dynamics in recreation and leisure: creating conscious groups through an experiential approach. Champaign, Ill: Human Kinetics. Belz, H., Siegrist, M. (2001). Klíčové kompetence a jejich rozvíjení. Praha: Portál. Kassin, S. M. (2007). Psychologie. Brno: Computer Press. Klimešová, M., & Hoffmannová, J. (2012). Skupinová dynamika v rámci organizace studentské akce Rekreflám 2012. Hermochová, S. (2005). Skupinová dynamika ve školní třídě. Kladno: AISIS. Yalom, I. D., & Leszcz, M. (2007). Teorie a praxe skupinové psychoterapie. Praha: Portál.

Požadavky

Příprava, realizace a vyhodnocení výzkumné metody focus group na vybrané aktuální téma.

Garant

PhDr. Jana Hoffmannová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Jana Hoffmannová, Ph.D.PhDr. Jana Hoffmannová, Ph.D.