Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie rekreace a výchovy v přírodě (KRL / KTERE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KTERE - Teorie rekreace a výchovy v přírodě, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studijní okruhy:Vztahy filozofie a přírodyCharakteristika a slsožky přírodní výchovyVybrané kapitoly z historie poybtu a výchovy v příroděPsychologicko pedagogické aspekty přírodní výchovy, intnzívní rekreační a vzdělávací režimyTvorba a ochrana životního prostředí ve vztahu k přírodní výchově a rekreaci v příroděSložky přírodního prostředí (relief, podnebí-klima, voda, vegetace) a jejich rekreační a výchovně vzdělávací potenciál, aplikace na konkrétní aktivityCharakteristika rekreačního potenciálu zvolené lokality s přihlédnutím ke složkám přírodního prostředí

Získané způsobilosti

Student bude schopen samostatně vyhledávat, třídit a aplikovat informace z oblasti "outdoor". Student získá předpoklady k efektivnímu a tvůrčímu (s vysokou mírou motivace) organizování a vedení různorodých akcí a aktivit v přírodě s důrazem na plnění cílů a úkolů přírodní výchovy v oblasti osobnostního, sociálního rozvoje a zdravotních aspektů.

Literatura

Holec, O. Instruktorský slabikář. Praha: Prázdninová škola Lipnice, 1994. ISBN 12105805.Martin, A. Outdoor and experiential learning: An holistic and creative approach to programme design. Aldershot: Gower, 2004. ISBN 0-566-08628-X.Neuman, J. et al. Překážkové dráhy, lezecké stěny a výchova prožitkem. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-292-0.Sýkora, B. Turistika a sporty v přírodě: (teorie a didaktika). Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1986. Jirásek, I., & Hanuš, R. Výchova v přírodě. Ostrava: Technická univerzita, 1996. ISBN 80-7078-381-8.Vážanský, M.; Smékal, V. Základy pedagogiky volného času. Brno: Paido, 1995. ISBN 80-901737-9-9.Hanuš, R., & Chytilová, L. Zážitkově pedagogické učení. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-2816-2.

Požadavky

Požadavky na absolvování předmětu: Prezentace seminární práce v přednáškové i písemné formě dle manuálu FTK 30 %Základní písemný test z přednášených oblastí (30%)Ústní zkouška - informační zdroje (40%)

Garant

RNDr. Jiří Kratochvíl

Vyučující

RNDr. Jiří KratochvílRNDr. Jiří Kratochvíl