Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Účetnictví (KRL / KUCTO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KUCTO - Účetnictví, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy a legislativa vztahující se k účetnictví. (cvičení: test znalostí pojmů z vyplývající legislativy)2. Podstata a význam účetnictví, účetní záznamy (cvičení: případové studie na jednotlivé typy účetních záznamů - hlavní kniha, deník)3. Všeobecné účetní zásady, účetní zápisy, (cvičení: princip podvojných účtů)4. - 6. Rozvaha, majetek podniku (cvičení: základy účtování na syntetických účtech, principy aktivních a pasivních účtů)7. - 9. Výkaz zisků a ztrát, náklady a výnosy (cvičení: základy účtování na syntetických účtech, principy účtování výnosů a nákladů)10. Účetní závěrka (cvičení: příklad na ukončení roku a zpracování účetní závěrky včetně příloh)11. Vznik výkazu CF, metody vykazování, indikátory, výkaz CF v účetním pojetí12. Vztah zisku a CF, analýza poměrových ukazatelů

Získané způsobilosti

Po absolvovaní tohoto předmětu student bude schopný:- sestavit počáteční i konečnou rozvahu,- vést účetní agendu,- sestavit výkaz zisků a ztrát a cash flow.Dále je schopen identifikovat obecnou pozici firmy z hlediska portfolia jejího majetku a zdrojů užití na základě předložené účetní závěrky.

Literatura

České účetní standardy pro podnikatele č. 001 - 023. Bartková, L. Daňová evidence. Olomouc: UP v Olomouci, 2009. ISBN 978-80-244-2338-8.Bartková, L. Ekonomika a legislativa podnikání. Olomouc: UP v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1393-0.Pilařová Ivana. (2012). Účetní závěrka, základ daně, finanční analýza podnikatelských subjektů roku 2012. Praha. Mrkosová, J. Účetnictví pro začátečníky. Brno, 2006. ISBN 80-251-0921-6.Vyhláška č. 500/2002 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, pro účetní jednotky, které jsou podnikateli účtujícími v soustavě podvojného účetnictví. Zákon č. 563/1991 Sb. Zákon o účetnictví.

Požadavky

Průběžná připrava na jednotlivé přednášky. Student má a používá účtovou osnovu. Do přednášky si nosí kalkulačku (ne mobil).Úspěšné absolvování závěrečného testu: Na základě zadaných údajů spočítat základní kapitál, sestavit počáteční rozvahu, zaúčtovat jednotlivé účetní případy, vyhotovit účetní závěrku (konečnou rozvahu a výkaz zisků a ztrát).

Garant

Ing. Lenka Bartková

Vyučující

Ing. Lenka BartkováIng. Lenka Bartková