Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výchova a pobyt v přírodě 1 (KRL / KVYP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KVYP1 - Výchova a pobyt v přírodě 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Úvod do výuky předmětu Výchova a pobyt v přírodě 1Poučení o bezpečnosti ve výuce a pravidlech chování, organizace výuky, představení Průvodce předmětem, podmínky a termíny zápočtu,2 Sjezdové lyžováníHistorie sjezdového lyžování, výzbroj a výstroj3 Sjezdové lyžováníTechnika a biomechanika sjezdového lyžování, vysvětlení praktických požadavků zápočtu4 Sjezdové lyžováníDidaktika a metodika nácviku, specifika u výuky malých dětí5 SnowboardHistorie snowboardingu, výzbroj a výstroj6 SnowboardTechnika a biomechanika snawboardingu, vysvětlení praktických požadavků zápočtu7 SnowboardDidaktika a metodika nácviku, nebezpečí při pohybu v horském terénu8 Běžecké lyžováníHistorie běžeckého lyžování, výzbroj a výstroj9 Běžecké lyžováníTechnika a biomechanika běžeckého lyžování, vysvětlení praktických požadavků zápočtu10 Běžecké lyžováníDidaktika a metodika nácviku, pravidla organizace túry11 Běžecké lyžováníMazání běžeckých lyží12 VýjezdNácvik praktických dovedností13 Zápočty, závěrKontrola splnění zápočtových požadavků, test, závěrečné zhodnocení, připomínky k výuce

Získané způsobilosti

Po absolvovaní tohoto předmětu student bude schopný:-orientovat se v historii, správné technice, biomechanice a v moderních trendech ve vývoji vybraných aktivit (sjezdové lyžování, snowboarding, běžecké lyžování, přežití v obtížných přírodních podmínkách);-orientovat se ve výzbroji, výstroji a materiálech používaných u těchto aktivit;-teoreticky zvládnout didaktiku a metodiku nácviku zmiňovaných rekreačních aktivit;-eliminovat zdravotní rizika hrozící při rekreačním provozování daných aktivit.

Literatura

Bolek, E., Ilavský, J., & Soumar, L. (2008). Běh na lyžích: trénujeme s Kateřinou Neumannovou. Praha: Grada. Soumar, L., & Bolek, E. (2001). Běh na lyžích: výbava, technická průprava, klasika, bruslení. Praha: Grada. Maršík, J. (2003). Carving: lyže, technika jízdy, funcarving. Praha: Grada Publishing. Dvořák, F. et al. (1996). Česká škola lyžování: běh na lyžích. Praha: Svaz lyžařů ČR. Holec, O. (1994). Instruktorský slabikář. Praha: Prázdninová škola Lipnice. Částka, K., Kolovská, I., & Votík, J. (2005). Jak dokonale zvládnout carving. Praha: Grada Publishing. Binter, A., Binter, T., & Binter, L. (2006). Jak dokonale zvládnout snowboarding. Praha: Grada Publishing. Štancl, P., & Strobl, K. (2004). Lyžování s úsměvem. Olomouc: Nakladatelství Olomouc. Štumbauer, J., & Vobr, R. (2005). Moderní lyžování. České Budějovice: Kopp. Psotová, D., Příbramský, M., et al. (2006). Sjíždění a zatáčení na lyžích. Praha: Karolinum. Binter, L. et al. (2006). Snowboarding. Praha: Grada. Ďoubalík, P., Šafránek, J., Neuman, J., Vomáčko, L., Boštíková, S., Brtník, J., & Ďoubalík, P. (2000). Turistika a sporty v přírodě. Praha: Portál. Sýkora, B. (1986). Turistika a sporty v přírodě: (teorie a didaktika). Praha: Státní pedagogické nakladatelství. Strobl, K., & Bedřich, L. (1999). Učíme lyžovat: sjezdové lyžování z aspektu aktuálních poznatků z oblasti teorie a praxe : učební texty pro studenty tělesné výchovy a cvičitele lyžování. Olomouc: UP. Jirásek, I., & Hanuš, R. (1996). Výchova v přírodě. Ostrava: Technická univerzita. Gnad, T. (2008). Základy teorie lyžování a snowboardingu. Praha: Karolinum. Brtník, J., & Neuman, J. (2008). Zimní hry na sněhu i bez něj. Praha: Portál.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce, test teoretických znalostí.

Garant

Mgr. Rudolf Rozsypal

Vyučující

Mgr. Rudolf Rozsypal