Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy kanoistiky (KRL / KZAK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / KZAK1 - Základy kanoistiky, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Historie kanoistiky a vodní turistiky, výzbroj a výstroj, bezpečnostní standardy.2. Nasedání a vysedání do kajaku a kanoe, správná pozice v lodi, základní záběr vpřed, jízda vpřed.3. Základní řídící záběry na kajaku a kanoi, jízda vzad.4. Základní manévry prováděné na klidné vodě na kanoi v pozici háčka i zadáka, obraty, boční posun, traverz, zadní traverz.5. Základní manévry prováděné na klidné vodě na kajaku, obraty, boční posun, traverz, zadní traverz.6. Morfologie vodního toku, překážky na řece, technika a taktika jízdy na mírně tekoucí vodě.7. Základní manévry prováděné na mírně tekoucí vodě na kanoi v pozici háčka i zadáka, výjezd do proudu, závěs do protiproudu, traverz přes proudnici.8. Základní manévry prováděné na mírně tekoucí vodě na kajaku, výjezd do proudu, závěs do protiproudu, traverz přes proudnici.9. Přímá jízda a základní manévry na singlkanoi.

Získané způsobilosti

Po absolvování tohoto předmětu bude student schopen:-zvládat základy jízdy na kanoi a na kajaku na vodním terénu do obtížnosti ZWC;-získat předpoklady pro ovládání lodě na tekoucí vodě vyšší obtížnosti;-orientovat se v historie kanoistiky, ve vhodné výzbroji a výstroji, v morfologii vodního toku;-dodržovat bezpečnostní standardy jízdy na tekoucí vodě;-eliminovat zdravotní rizika hrozící při rekreačním provozování daných aktivit.

Literatura

Collins, L., Ruse, D., & Knowles, P. (2005). Canoe and kayak games: 250 best paddle sport games. Keswick: Rivers publishing. Zeller, J. A. (2009). Canoeing and kayaking for people with disabilities. Champaign, Ill: Human Kinetics. Westwood, A., & Villecourt, P. (2012). Canoeing: The essential skills and safety. East Petersburg, Pa: Heliconia Press. Kodeš, J., & Hruša, J. (1990). Historie kanoistiky, jachtingu a windsurfingu. Praha : Státní pedagogické nakladatelství. Bílý, M., Kračmar, B., Novotný, P., & Kračmar, B. (2001). Kanoistika: technika jízdy, rafting, extrémní terény. Praha: Grada. Jančar, V., & Novák, I. (1998). Kilometráž českých a moravských řek: vodácký průvodce. Zlín: SHOCart. Ferrero, F., & Taylor, B. (2006). The British Canoe Union coaching handbook. Wales: Pesda Press. Mattos, B., & Middleton, A. (2012). The kayaking handbook: A beginner s guide. London: Apple. Ďoubalík, P., Šafránek, J., Neuman, J., Vomáčko, L., Boštíková, S., Brtník, J., & Ďoubalík, P. (2000). Turistika a sporty v přírodě. Praha: Portál. Sýkora, B. (1986). Turistika a sporty v přírodě: (teorie a didaktika). Praha: Státní pedagogické nakladatelství.

Požadavky

Zápočtové požadavky:1)Praktické dovednosti - zvládnutí techniky jízdy na kajaku i kanoi v pozici háčka i zadáka(přímá jízda, traverz, výjezd do proudu, závěs do protiproudu) při využití optimální záběrové techniky a respektování členitosti vodního terénu.2)Test teoretických znalostí.

Garant

Mgr. Rudolf Rozsypal

Vyučující

RNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf RozsypalRNDr. Jiří KratochvílMgr. Rudolf Rozsypal