Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Management neziskového sektoru (KRL / MNGO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / MNGO - Management neziskového sektoru, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu budou probrány následující tématické bloky:1. Úloha neziskového sektoru ve společnosti (s důrazem na oblast sportu)2. Typologie neziskových organizací vzhledem k vazbě na státní rozpočet3. Právní formy neziskových organizací (v oblasti sportu, volného času a rekreace)4. Řízení neziskových organizací a hodnocení výkonu, výstupy a dopady5. Marketing v neziskových organizacích a jeho specifika6. Ekonomika neziskové organizace, sestavení a čerpání rozpočtů7. Práce s dobrovolníky, legislativní rámec a vztahy ke klientům8. Řízení kvality v neziskových organizacích, ukazatele efektivity práce9. Zdroje financování, dotace, podmínky čerpání dotací10. Řízení daní v neziskové organizaci11. Mezinárodní spolupráce v neziskovém sektoru, příklady dobré praxe12. Hospodářská činnost a sociální podnikání v neziskových organizacích

Získané způsobilosti

Po absolvování předmětu umí studenti rozlišit jednotlivé právní formy neziskových organizací a jejich specifika.Studenti po ukončení předmětu budou schopni určit kritéria rozhodování pro volbu vhodné právní formy pro určitý typ aktivit.Studenti dokáží po absolvování předmětu navrhnout efektivní organizační strukturu neziskové organizace, způsob financování včetně sestavení rozpočtu. Zároveň rozliší a vyhodnotí jednotlivé ukazatele pro posouzení výstupů a dopadů realizovaných neziskových aktivit.Zvládnutím předmětu studenti umí sestavit vhodné portfolio finančních zdrojů a posoudit vhodnost vedlejších hospodářských aktivit.Absolventi předmětu získají přehled o legislativním rámci v neziskovém sektoru včetně daní, vedení účetnictví, možnostech podnikání a práce s dobrovolníky.

Literatura

Guasti, P. Civil society and civil participation in the Czech Republic. Praha: Sociologický ústav Akademie věd České republiky, c2005, 2000. ISBN 8073300796.Rektořík, J. Organizace neziskového sektoru: základy ekonomiky, teorie a řízení. Praha: Ekopress, 2007. ISBN 9788086929255.Drucker, P. F., & Bureš, I. (1994). Řízení neziskových organizací: praxe a principy. Praha: Management Press. Hledíková, J., Babouček, P., Jandáková, P., Zetěk, J., Plamínek, J., & Svatoš, V. (1996). Řízení neziskových organizací: první český rádce pro pracovníky v občanských sdruženích, nadacích, obecně prospěšných společnostech, školách, církvích a zdravotnických zařízeních. Praha: Nadace Lotos. Ledvinová, J., & Pešta, K. (1996). Základy fundraisingu. Praha: Informační centrum nadací.

Požadavky

Požadavky na ukončení:70% účast na přednáškách a cvičeníchVypracování seminární práce v rozsahu 6 stran (v rámci cvičení bude konzultována a prezentována)Udělení zápočtu65% bodového ohodnocení vpísemném zkušebním testuzvládnutí ústní zkoušky

Garant

Ing. Radmila Herzánová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Radmila Herzánová, Ph.D.