Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Matematika 2 (KRL / MTMT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / MTMT2 - Matematika 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do statistiky (vymezení pojmu statistika, statistika v obchodě a podnikání, statistika a počítače, vyjadřovací prostředky ve statistice).2. Popisná statistika (statistické znaky, rozdělení četnosti, charakteristiky polohy - aritmetický průměr, modus, medián, kvantily, charakteristiky variability rozptyl a směrodatná odchylka, Čebyševovo pravidlo).3. Pravděpodobnost (definice a základní pojmy, podmíněná pravděpodobnost, náhodná veličina a její charakteristiky, diskrétní pravděpodobnostní model stejnoměrné, binomické a Poissonovo rozdělení, modely spojitých náhodných veličin stejnoměrné, normální a exponenciální rozdělení, centrální limitní teorém).4. Matematická statistika (náhodný výběr a statistiky, rozdělení statistik, základní úlohy, bodové a intervalové odhady vlastnosti a principy, metoda maximální věrohodnosti, intervaly spolehlivosti, testování hypotéz parametrické a neparametrické testy, regresní analýza).

Získané způsobilosti

Předmět zaměřený na získání znalostí. Po absolvování student aktivně porozumí základním matematickým pojmům z teorie pravděpodobnosti a matematické statistiky. Bude schopen aplikovat teoretické poznatky na řešení příkladů.

Literatura

Likeš, J., Machek, J. Matematická statistik. MVŠT, sešit XI. Swoboda, H. Moderní statistika. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1977. Likeš, J., Machek, J. Počet pravděpodobnosti. MVŠT, sešit X. Praha: SNTL, 1983. Ramík, J., Weissgärber, A. Statistika A. Karviná: Slezská univerzita, Obchodně podnikatelská fakulta, 2000.

Požadavky

Účast ve cvičení. Úspěšné absolvování zápočtového testu. Ústní pohovor.

Garant

RNDr. Pavel Horváth, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Pavel Horváth, Ph.D.RNDr. Pavel Horváth, Ph.D.