Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy horolezectví (KRL / ZAHO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / ZAHO - Základy horolezectví, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Historie a vývojové trendy horolezeckého sportuHorolezecké disciplíny a terminologieZáklady používání horolezeckého vybavení a postupy pro navazování, jištění a sestup slaněnímNejdůležitější návyky nutné pro komunikaci a bezpečnou spolupráci lezeckého družstvaPraxe: lezení na umělé lezecké stěně a ve skalním terénu do pátého stupně obtížnosti podle klasifikace UIAABezpečné jištění spolulezce lanem vedeným přes horní kotvicí bodVýstup a sestup slaněním cestou v uvedeném obtížnostním stupniBouldering a základy volby lezecké techniky podle sklonu a členitosti stěnyZáklady horolezecké topografie a názvosloví

Získané způsobilosti

1. Student bude umět bezpečně jistit spolulezce, zvládne prakticky výstup do pátého stupně obtížnostní stupnice UIAA s horním jištěním, sebezajištění pro přípravu slanění a sestoupení slaněním. 2. Student bude znát a umět používat potřebnou terminologii, bude znát internetové a knižní informační zdroje a rozumět kulturním specifikům sportovního lezení a boulderingu. 3. Student bude znát bezpečnostní pravidla sportovního lezení a boulderingu.

Literatura

Záleský, P., & Šebek, L. (2011). Bouldering a jeho kulturní charakteristiky [Bakalářská práce]. Olomouc: Univerzita Palackého, Fakulta tělesné kultury. Kuchař, R. (1967). Deset velkých stěn. Praha: Sportovní a turistické nakladatelství. Creasey, M., Shepherd, N., Banks, N., Gresham, N., & Wood, R. (2000). Horolezectví. Praha: Rebo Productions. Vomáčko, L., & Boštíková, S. (2008). Lezení na umělých stěnách. Praha: Grada. Johnston, T. (1995). Rock climbing basics. Mechanicsburg, PA: Stackpole Books. http://library.upol.cz/i2/i2.search.cls?ictx=upol&src=upol_us_cat-0&show_lim=0&field=T001&zf=UF_UPOL&term=20103172801Hrušák, J., & Cuberek, R. (2012). Analýza a inovace záchranných technik v horolezectví [Bakalářská práce]. Olomouc: Univerzita Palackého, Fakulta tělesné kultury. Schubert, P. (2011). Bezpečnost a riziko na skále a ledu. III. díl. Praha: Freytag & Berndt. Baláš, J., Strejcová, B., & Vomáčko, L. (2008). Lezeme a šplháme. Praha: Grada.

Požadavky

Pro splnění zápočtových požadavků student:1. bude aktivně participovat na praktické výuce2. předvede znalosti a dovednosti potřebné k absolvování výstupu do pátého stupně škály UIAA při použití horního jištění3. demonstruje technické dovednosti a praktické znalosti potřebné k sebezajištění, přípravě a sestupu slaněním 4. splní seminární úkoly na e-learningu5. úspěšně zvládne písemný test.

Garant

Mgr. Luděk Šebek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jakub SvobodaMgr. Luděk Šebek, Ph.D.