Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Životní styl 1 (KRL / ZVS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KRL / ZVS1 - Životní styl 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

CÍL PŘEDMĚTU:Vznik, prevence a léčení nejrozšířenějších metabolických onemocnění - obezity a cukrovky.TÉMATICKÉ OKRUHY:1. Příčiny vzniku obezity a cukrovky2. Základní principy prevence a léčení obezity a cukrovky.3. Pohybová aktivita v systému prevence a léčení metabolických onemocnění.TĚMATA:1) Obezita a diabetes - výskyt a diagnostika.2) Klasifikace diabetu a obezity.3) Hormonální regulace a obezita.4) Poruchy sacharidového metabolismu.5) Od obezity k diabetes mellitus.6) Dietní léčení obezity a diabetu.7) Genetické predispozice obezity a diabetu.8) Pravidelná pohybová aktivita a její účinky u obézních a diabetiků.

Získané způsobilosti

1. Student zná vybrané laboratorní diagnostické metod obezity a diabetes mellitus. 2. Student ovládá základy prevence a léčby obezity a diabetes mellitus. 3. Student umí předepsat a kontrolovat komplexní intervenční programu u osob s obezitou a diabetes mellitus.

Literatura

Skinner, J. S. Exercise testing and exercise prescription for special cases. Philadelphia: Lea&Febiger., 1993. Provazník, K., et al. Manuál prevence v lékařské praxi. II. Výživa. Praha, SZÚ. Praha: SZÚ., 1995. Hainer, V., et al. Obezita: etiopatogeneze, diagnostika a terapie. Praha: Galén., 1997.

Požadavky

80% účast studenta.

Garant

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. RNDr. Tomáš Brychta, Ph.D.doc. PhDr. Mgr. Kateřina Ivanová, Ph.D.PhDr. Dr. Martin Sigmund, Ph.D.