Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Čeština pro cizince (KSK / ČJCIZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / ČJCIZ - Čeština pro cizince, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní seznámení s mluvenou (hovořenou+poslouchanou) i psanou formou češtiny, gramatikou i konverzací obsahuje zhruba tyto položky:Z hlediska strukturního:Česká abeceda, české hláskování, česká výslovnost, internacionalismy v češtině, gender, zápor v češtině, mnohonásobná negace, tzv. druhá pozice v češtině (si, se, pomocné být...), prézens, minulý čas, futurum, adjektiva, zájmena (hlavně osobní, tázací, ukazovací, neurčitá, záporná), vybraná modální slovesa a jejich užití (muset, chtít, moct, umět), nominativ singuláru, akuzativ singuláru, memorováním i lokativ singuláru, rád (být rád, že - mít rád - rád dělat), mít+vzory (typ mít hlad, mít dobrou náladu, mít volno...), vědět - znát - umět, prepozice (v, pro, za, na), jít - jet - letět, základní seznámení s problematikou perfektiv a imperfektiv.Konverzační témata:Čísla, cena, čas, datum, základní sociální fráze, rodina, jídlo, pití, restaurace, obchod, orientace, telefonování, hobby, psaní soukromého dopisu, národnost, světové státy, bydlení (byt a dům), psaní a čtení inzerátu, láska a přátelství.

Získané způsobilosti

Schopnost konverzovat o základních konverzačních tématech, používat základní gramatické operace a rozumět nekomplikovaným běžným sdělením. Součástí jsou také základní dovednosti spojené s psaním českých textů atd.

Literatura

Holá, L. New Czech Step by Step. Praha, 2006.

Požadavky

Pokud není student blokován jinými povinnými předměty, měl by mít maximálně 5 absencí při nastavení 3 dvouhodinové semináře týdně. V závěrečném písemném testu musí student dosáhnout minimálně 70 % bodů. Pokud se tak stane, může student přistoupit k ústní zkoušce. Ta je hodnocena známkou na stupnici 1-3. V ní se promítá nejenom aktuální výkon, ale výkon v průběhu celého semestru (odevzdávání domácích úkolů, práce v semináři, aktivní zájem o předmět, talent na jazyk).

Garant

Mgr. Lucie Barbapostolosová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Lucie Barbapostolosová, Ph.D.