Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika tělesné kultury (KSK / ETK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / ETK - Etika tělesné kultury, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Možnosti etiky (člověk, kauzalita; etos a étos; morálka - etika)2. Historie a vývoj etických názorů (hédonismus, eudaimonismus, asketismus, epikureismus, stoicismus, pragmatismus, utilitarismus)3. Hodnota, ideál4. Etické pojmy (ctnost, povinnost, svědomí, dobročinnost apod.)5. Etické postoje (etika přirozená, autonomní, heteronomní; individualismus - kolektivismus, egoismus - altruismus)6. Etické aspekty TK (prohra, vítězství, hrdina, fair play, doping, olympismus)

Literatura

I. A. Bláha. Ethika jako věda: úvod do dějin a theorie mravnosti. Brno: Atlantis, 1991. ISBN 80-7108-023-3.Hogenová, A. (1996). Etika a sport. Praha: FTVS UK. Ricken, F. Obecná etika. Praha: OIKOYMENH, 1995. Jonas, H. Princip odpovědnosti. Lipovetsky, G. Soumrak povinnosti. Praha: Prostor, 1999. ISBN 80-7260-008-7.Brázda, R. Úvod do srovnávací etiky.

Požadavky

Diskusní výstup v hodině, nebo seminární práceStudent je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/zkratka fakulty)

Garant

prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D.

Vyučující

prof. PhDr. Ivo Jirásek, Ph.D.Mgr. Pavel Němčík