Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Historie tělesné kultury (KSK / KHITK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KHITK - Historie tělesné kultury, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu, periodizace dějin2. TK a její role v období pravěku3. TK ve starověkých kulturácha) Egypt, Mezopotámie, Čína, andské civilizace, Indieb) Řecko (Kréta, Atény, Sparta; panhelénské hry a olympiáda)c) Řím4. Středověk a jeho vztah k TK5. TK v období novověkua) pohybová kultura na šlechtickém dvořeb) lidová kultura a její vztah k pohybovým aktivitámc) osobnosti: J. A. Komenský, D. Diderot, J. J. Rousseau6. "Dlouhé" 19. stoletía) charakteristika období, nálady ve společnosti, změny napříč celou Evropoub) tělocvičné systémy (švédský, německý, přirozené směry); novodobé olympijské hnutíc) 19. století v českých zemích (politická situace, česko-německé vtahy, střídání politických režimů; fenomén volného času)d) spolková činnost - Sokol, Orel, DTJ, KČT, Junák, Turnvereine) sportovních kluby; ČOVf) školní TVg) tělesná výchova a sport žen7. Světové války a meziválečné období; vznik ČSR; česká účast na mezinárodních soutěžích; vývoj spolkového hnutí: fungování stávajících spolků a zakládání nových hnutí (Skaut - Junák, woodcraft, trampské hnutí...)

Získané způsobilosti

Student zná nejdůležitější milníky dějin české a světové tělesné kultury a je schopen je dát do kontextu se současným stavem tělesné kultury.

Literatura

Grexa, J., & Strachová, M. (2011). Dějiny sportu: přehled světových a českých dějin tělesné výchovy a sportu. Brno: Masarykova univerzita. Novotný, F. (2006). Stručný přehled dějin tělesné výchovy a sportu. Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně. Kössl, J., Waic, M., & Štumbauer, J. (1998). Vybrané kapitoly z dějin tělesné kultury. Praha: Karolinum. Bůžek, V. (2002). Věk urozených: šlechta v českých zemích na prahu novověku. Praha: Paseka. Verdon, J. (2003). Volný čas ve středověku. Praha: Vyšehrad. Lenderová, M., Jiránek, T., & Macková, M. (2009). Z dějin české každodennosti: život v 19. století. Praha: Karolinum. Štekr, V. (1999). Historie školní tělesné výchovy. Olomouc: Univerzita Palackého. Olivová, V. (1979). Lidé a hry: historická geneze sportu. Praha: Olympia. Sommer, J. (2003). Malé dějiny sportu, aneb, O sportech našich předků--: sportování ve znamení býčích rohů, jak to vypadalo v Olympii, gladiátorské hry, Artušovské hry, lov jako sport, rodí se fotbal, hry gentlemanů, moderní olympijské hry. Olomouc: Fontána. Štekr, V. (2000). Olympijské hnutí - olympijské hry. Olomouc: Univerzita Palackého. Olivová, V. (1988). Sport a hry ve starověkém světě. Praha: Artia.

Požadavky

Požadavky na zápočet - splnění všech úkolů v systému EDISPísemná zkouška (po obdržení zápočtu)

Garant

Mgr. Milada Truksová

Vyučující

Mgr. Milada Truksová