Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Komunální hygiena (KSK / KKOHY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KKOHY - Komunální hygiena, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní problematika hygieny komunální. Současná problematika životního prostředí- ovzduší, vody, půdy.Postupy monitorování závažných látek působících na lidský organismus. Pozdní účinky xenobiotik. Nejvyšší přípustné koncentrace /NPK/. Biologické metody monitorování znečištění prostředí a expozice člověka,bioindikátory a biomarkery.Znečištění ovzduší a zdraví člověka. Zdravotní rizika z vody a odpadů. Zdroje a cesty znečištění prostředí toxickými kovy. Ionizující záření. Zdravotní rizika ionizujícího záření a ochrana před ním.Problematika hluku a vibrací.Hygienicky významné vlastnosti půdy. Biologická a chemická rizika z půdy.a vody.. Preventivní opatření.Represivní opatření při havarijních situacích a ochrana obyvatel před expozicí toxickým látkám.

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky by student měl být schopen:- aplikovat poznatky z přednášek do praktických úkolů- popsat nepříznivé vlivy životního prostředí a jejich působení na zdraví člověka- charakterizovat nové zákony, vyhlášky a normy týkající se hygieny komunální- vysvětlit působení toxických kovů, PAU a dalších látek na zdravotní stav člověka- definovat možnosti a preventivní opatření v omezení škodlivých účinků prostředí

Literatura

BENCKO, V. a kol. Hygiena. 204 s. Praha: Karolinum., 2000. ISBN 80-7184-551-5.Kotulán, J., & Hrubá, D. Hygiena, základy primární prevence. Praha: SPN, 1989. Bencko, V., Cikrt, M., Lener, J. Toxické kovy v pracovním a životním prostředí. Praha: Avicenum., 1984.

Požadavky

ke zkoušce: znalosti z přednášek doplněné z doporučené literatury100% účast na seminářích a prezentace seminární práce