Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz požární ochrany (KSK / KPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KPO - Kurz požární ochrany, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. Cíl předmětu: 1. Student má být schopen na základě osvojení základních pojmů z oblasti havarijního plánování zaujmout kvalifikované stanovisko k problému z oblasti významu PO a její význam z hlediska ochrany obyvatel.2. Student má prokázat maximální míru tvořivosti a schopnosti samostatné práce v oblasti znalosti problematiky PO jako logické nadstavby pro vzdělání pracovníka v oblasti ochrany obyvatel.3. Schopnost prezentovat své názory, vědomosti a dovednosti směrem k veřejnosti a odborné veřejnosti s cílem rozvoje sebevědomí a zvyšování prestiže vybraného oboru.III. Tématické okruhy:1. Telekomunikace a spojení2. Technické prostředky PO, hasební látky3. Požární a technická prevence, chování stavebních hmot a materiálů při zvýšených teplotách4. Shrnutí, zakončeníIV. Témata přednášek:1. denZaměření na telekomunikaci a spojeníPosluchače seznámit s charakteristickou a provozem operačních středisek a s požadavky na operační střediska IZS. Orientace na programové vybavení operačních středisek, aplikace vybraných dispečerských řídících, komunikačních a informačních systémů.2. den:Zaměření na technické prostředky POPoskytnout základní informace o technických prostředcích běžně používaných nejen při likvidaci požárů, ale také při zdolávání následků havárií v dopravě a průmyslu, při živelních pohromách, při záchraně osob v kritických situacích a při řadě dalších mimořádných událostí s cílem napomoci v orientaci ve správném prostředí hasebních látek a získání informací o použití hasicích přístrojů.3. den:Zaměření na požární a tech. prevenciSeznámit posluchače s problematikou požární prevence, s posuzováním požárního nebezpečí v technologických procesech a situacích, kdy vzniká nebezpečné prostředí v různých zařízeních, tak i mimo ně, přehled o možných iniciačních zdrojích, o možnostech prevence a ochrany před požárem nebo výbuchem. Poskytnout informace a přehled o chování stavebních hmot a dalších materiálů při zvýšených teplotách, o používání stavebních hmot a technologií výroby z pohledu předcházení požárům a jejich řešení, odkaz na orientaci v českých normách, které řeší požární bezpečnost staveb.4. den:Shrnutí, zakončení, kolokvium.

Literatura

Orlíková, K. a kol. Hasiva klasická a moderní. SPBI, Ostrava., 2002. Šenovský, M. & Adamec, V. Management záchraných prací II. Operační střediska. SPBI, Ostrava., 2003. Šoltýs, V. a kol. Oznamovací a zabezpečovací technika. Žilina., 1992. Bebčák, P. Požární bezpečnostní zařízení. Ostrava: SPBI, VŠB-TUO, 1998. Kvarčák, M. Požární taktika I., II. VŠB-TUO, Ostrava., 1991. Monoši, M., Slezák., J. & Tomek, M. Požiarna ochrana I. Žilina: ŽU, 2000. Dvořáček, P., & Lošák, J. Technické prostředky PO. Ostrava: SPBI, 2001. ISBN 8086111970.

Požadavky

Kolokvium - aktivní účast na kursu- odpovědi na volně pokládané otázky prokazující orientovanost v dané problematice