Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie 1 (KSK / KPPF1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KPPF1 - Patopsychologie 1, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

I. CÍL PŘEDMĚTU: 1. Seznámit se základními oblastmi patopsychologie, procesy probíhajícími v psychice osoby se zdravotním postižením v průběhu vývoje jedince.2. Seznámit s průběhem a obsahem jednotlivých specifik zdravotního postižení s důrazem na možnost reparapility event. negativních jevů.3. Integrovat tyto procesy do celku osobnosti jedince zdravotně postiženého, pochopit strukturu a dynamiku a způsoby jeho fungování. Možnosti krizové intervence.II. TÉMATICKÉ OKRUHY: 1. Činitelé psychického vývoje, normalita a její základní koncepce, funkce rodiny a její poruchy, víceúrovňové pojetí lidských potřeb.2. Náhradní rodinná péče, psychická deprivace, problematika týraného a zneužívaného dítěte.3. Psychologické aspekty vývoje dětí z etnických menšin, problematika ADHD, ADD, LMD v návaznosti na SPU.4. Neurotické poruchy u dětí, závažné poruchy chování u dětí.IV. TÉMATA PŘEDNÁŠEK: 1. Předmět patopsychologie, , terminologie, začlenění.2. Normalita osobnosti, koncepce a kritéria normality.3. Rodina a její funkce, nejčastější poruchy a krize rodiny.4. Lidské potřeby, projevy, diagnostika reparapility psychické deprivace.5. Náhradní rodinná péče, ústavní péče. Biologické a psychologické rodičovství.6. Týrané a zneužívané děti (sy CAN, sy CSA)7. Aspekty vývoje dětí z etnických menšin.8. Sy ADHD, ADD, LMD. Problematika SPU v návaznosti na ADHD, ADD, LMD.9. Neurotické poruchy u dětí, projevy, patogeneze.10. Závažné poruchy chování u dětí, možnosti prevence.11. Psychologické aspekty poradenství a krizové intervence.

Získané způsobilosti

Student rozumí problematice rizik a ohrožení ve vývoji dítěte a je schopen identifikovat jejich dopady. Student je motivován k získávání dalších poznatků mající vliv na postoje k populaci ohrožené sociálně-patologickými jevy.

Literatura

Matějček, Z. Co děti nejvíce potřebují. Praha: Portál, 1994. Matoušek, O. Kontexty neuróz. Praha: Avicenum, 1986. Blažek, B., Olmrová, J. Krása a bolest. Praha: Panorama, 1985. nullnullMatějček, Z. Po dobrém nebo zlém. Portál: Praha, 1994. ISBN 978-80-7367-270-6.Koluchová, J. et al. Přehled patopsychologie dítěte II. Praha: SPN, 1989. Langmeier, J., Matějček, Z. Psychická deprivace v dětství. Vyd. 4., dopl. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2011. ISBN 978-80-246-1983-5.Psychologia a patopsychologia dieťaťa. Časopis. Psychologie a patopsychologia dieťaťa. Matějček, Z. Psychologie nemocných a zdravotně postižených dětí. 3. přeprac. vyd. Jinočany: H & H, 2001. ISBN 80-86022-92-7.Dunovský, J. Sociální pediatrie. Praha: Grada, 1999. ISBN 80-7169-254-9.Kucharská, A. (Ed.). Specifické poruchy učení a chování. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-244-0.Blažek, B., Olmrová, J. Světy postižených. Praha: Avicenum, 1988.

Požadavky

1. 100% účast na přednáškách.2. Studium zadané literatury.3. Vypracování kasuistiky.

Garant

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.