Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KSK / KSGIE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KSGIE - Sociologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. Cíl předmětuCílem předmětu je získání základního přehledu o sociálních jevech a společenských procesech na základě seznámení se s pojmy a kategoriemi v oboru užívanými. Předmět bude zaměřen především na sociologické aspekty tělesné kultury.III. Klíčová slovaSociální filozofie. Protosociologie. Zakladatelé sociologie. Hlavní představitelé sociologie. Sociologická paradigmata. Hlavní představitelé naší sociologie. Společnost, její typy, podmínky existence. Společenská struktura, sociální stratifikace, mobilita horizontální a vertikální. Sociální status. Typologie sociálních skupin. Postavení jedince ve skupině. Malá sociální skupina. Sociální pozice a role. Konformismus. Kultura a její úloha v životě jedince a společnosti. Kulturní dědictví. Kultura osobnosti. Kulturní kapitál. Masová kultura. Životní způsob, životní styl. Člověk a prostředí. Socializace, socializační proces, jeho etapy. Socializační prostředí. Rodina, škola, vrstevnické skupiny. Volný čas a jeho funkce. Sociologický výzkum, jeho typy a etapy, metody techniky sociologického výzkumu.IV. Tématické okruhy1. Úvod do sociologie, předmět a funkce sociologie, základní pojmy a kategorie.2. Nástin vývoje sociologie, stručná historie světové a naší sociologie.3. Společnost, její vrstvy, podmínky existence, struktura, sociální nerovnost.4. Sociální skupiny, organizace, typologie, postavení jedince ve skupině.5. Socializace, socializační proces a jeho prostředí. Socializace a sportovní hra.6. Životní styl, životní způsob a pohybová aktivita. Volný čas a jeho funkce.7. Tělesná kultura jako kultura, sport jako kultura. Masová kultura.8. Rodina a její funkce.9. Jak se dělá sociologický výzkum, metody a techniky.10. Sociologické aspekty sportu.11. Hra, soutěž, sport, sportovní diváctví. Aktuální problémy.12. Profese, kvalifikace, kompetence. Aktuální problémy vrcholového sportu.13. Organizační struktury ve sportu.14. Sport a politika.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní sociologickou terminologii a pochopí princip sociologického paradigmatu, získá základní informace o realizaci empirického šetření.

Literatura

Montoussé, M. & Renouard, G. (2005). Přehled sociologie, Portál. Jandourek, J. Sociologický slovník. Praha: Portál, 2001. Čechák, V. & Linhart, J. (1986). Sociologie sportu, Praha, Olympia. Keller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 1998. Jandourek, J. Úvod do sociologie. 2. vyd. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-644-5.Havlík, R. Úvod do sociologie. 4. vyd. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0381-0.Petrusek, M. Velký sociologický slovník II. Praha: Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-310-5.

Požadavky

A)- seminární práce- účast na přednáškách a seminářích B)- Zápočet a úspěšně složená zkouška (Z, Zk)

Garant

Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.