Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociokulturní kinantropologie (KSK / KSOKI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KSOKI - Sociokulturní kinantropologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tématické okruhy:1. Tělesný pohyb jako základní projev života člověka2. Rozvojové a regenerační funkce pohybu ve vztahu individua a společnosti3. TK jako sociokulturní systém4. Systémové pojetí TK5. Druhy tělocvičné aktivity6. Tělesná kultura v životním způsobu7. Vztahy vědy a TK8. TK a zdraví9. TK a práce10. Základy legislativy v oblasti TKTémata přednášek:1. Úvod do předmětu2. Podstata a obsah pojmu tělesná kultura3. Tělesná kultura jako sociokulturní systém4. Systémové pojetí tělesné kultury5. Fyzická, psychická a sociální dimenze lidského pohybu6. Druhy tělocvičné aktivity - tělesná výchova7. Druhy tělocvičné aktivity - tělocvičná rekreace, sport8. Odraz optimalizovaného pohybového režimu v životním způsobu9. Podíl TK na tvorbě zdraví10. Možnosti uplatnění vědy v jednotlivých oblastech tělesné kultury - kinantropologie11. Organizační a zákonodárná opatření v TK12. Změny v rozvoji TK v České republice

Získané způsobilosti

Odborné znalosti studentů získané absolvováním předmětu vedou k růstu potřebného reálného sebevědomí i ke zvyšování prestiže tělesné kultury v jednotlivých oblastech společenského života.Student má po absolvování předmětu:1) být schopen na základě osvojení základních pojmů z oblasti tělesné kultury zaujmout kvalifikované stanovisko k libovolnému problému z oblasti tělesné kultury;2) prokázat schopnost samostatné tvůrčí práce v oblasti tělesné kultury, která je logickou nadstavbou vzdělání pracovníka v oblasti tělocvičné aktivity;3) být schopen hájit své názory i proti autoritám; 4) rozumět současnému systému tělesné kultury jak v ČR, tak zemích EU.

Literatura

Hodaň, B. Sociokulturní kinantropologie I., Úvod do problematiky. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-4064-5.Hodaň, B. Sociokulturní kinantropologie II : systémové pojetí tělesné kultury. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1826-1.nullHodaň, B. Tělesná kultura - sociokulturní fenomén: východiska a vztahy. Olomouc: Univerzita Palackého, 2000. ISBN 80-244-0201-7.

Požadavky

V elektronické výuce zpracovávat v předem stanovených termínech jednotlivé dílčí seminární úkoly. Kvalita zpracovaného úkolu je ohodnocena body. Kontrola pro zápočet: bodový systém min100 - max200. Ukončení distanční formy: do 28. 2. 2015. Absolvování kontaktní výuky v plném rozsahu.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/ftk).

Garant

RNDr. Svatopluk Horák

Vyučující

RNDr. Svatopluk Horák