Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální výchova ZdrP (KSK / KSVZD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KSVZD - Sexuální výchova ZdrP, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Seznámit studenty s procesem vývoje sexuality u jedince, s vlivy mající významný podíl na vytváření sexuální identity u jedince. Přístupy k sexuální osvětě u osob se zdravotním postižením. Ověřit, zda je student připraven na problematiku v oblasti práce se sexuální osvětou u osob se zdravotním postižením.1. Sexualita a její pojetí.2. Vývoj osobnosti a vlivy při utváření vlastní sexuality.3. Tabu v oblasti sexuality.4. Sexualita u osob s postižením a postoje k ní.5. Sexuální zneužívání u osob se zdravotním postižením6. Protokol sexuality v zařízeních pro osoby se zdravotním postižením.

Získané způsobilosti

Student rozumí základům sexuálního vývoje v ontogenezi. Student rozumí a je schopen aplikovat získané poznatky na oblast sexuality osob se zdravotním postižením.Student je schopen citlivě reagovat na potřeby v oblasti sexuality lidí se zdravotním postižením a chránit je před riziky spojené s jejich sexuálním chováním.Student je schopen užívat erotogenní materiály vhodným způsobem.

Literatura

Brown, G. T., Carney, P., Cortis, J. M, Metz, L. L., Petrie, A. M. Human sexuality handbook: Guiding people toward positive expressions of sexuality. Springfield, MA: The Association for Community Living, 1994. Craft, A., & Craft, M. Sex education and counselling for mentally handicapped people. Tunbridge Wells, UK: Costello, 1983. Štěrbová, D. Sexualita osob s mentálním postižením. Olomouc: Univerzita Palackého, 2007. ISBN 978-80-244-1689-2.Štěrbová, D. Sexuální výchova a osvěta u osob s hluchoslepotou. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. ISBN 80-244-1513-5.Štěrbová, D. Sexuální výchova a osvěta u osob s mentálním postižením. Praha: SPRSV, 2009. ISBN 978-80-7415-005-0.Hingsburger, D. "T" contact: Sexuality and people with developmental disabilities. Mountville, PA: Vida Publishing., 1990.

Požadavky

95% účast na seminářiochota a otevřenost ke sdělení příprava programu sexuální osvěty pro konkrétního klienta se zdravotním postižením /skupinu klientů/zkušenost práce s osobami se zdravotním postiženímStudent je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/zkratka fakulty)

Garant

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.