Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie tělesné kultury (KSK / KTTKU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / KTTKU - Teorie tělesné kultury, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. Cíl předmětu: 1. Student má být schopen na základě osvojení základních pojmů z oblasti tělesné kultury zaujmout kvalifikované stanovisko k libovolnému problému z oblasti Teorie tělesné kultury.2. Student má prokázat maximální míru tvořivosti a schopnosti samostatné práce v oblasti TTK jako logické nadstavby pro vzdělání pracovníka v oblasti tělocvičné aktivity.3. Nutnost hájit své názory i proti autoritám má vést k růstu potřebného reálného sebevědomí i ke zvyšování prestiže TK v jednotlivých oblastech společenského života.III. Tématické okruhy:1. Tělesný pohyb jako základní projev života člověka2. Rozvojové a regenerační funkce pohybu ve vztahu individua a společnosti3. TK jako sociokulturní systém4. Systémové pojetí TK5. Druhy tělocvičné aktivity6. Tělesná kultura v životním způsobu7. Vztahy vědy a TK8. TK a zdraví9. TK a práce10. Základy legislativy v oblasti TKIV. Témata přednášek:1. Úvod do předmětu2. Podstata a obsah pojmu tělesná kultura3. Tělesná kultura jako sociokulturní systém4. Systémové pojetí tělesné kultury5. Fyzická, psychická a sociální dimenze lidského pohybu6. Druhy tělocvičné aktivity - Tělesná výchova7. Druhy tělocvičné aktivity - Tělocvičná rekreace, Sport8. Odraz optimalizovaného pohybového režimu v životním způsobu9. Podíl TK na tvorbě zdraví10. Možnosti uplatnění vědy v jednotlivých oblastech tělesné kultury - kinantropologie11. Organizační a zákonodárná opatření v TK12. Změny v rozvoji TK v České republice

Literatura

Hodaň, B. Sociokulturní kinantropologie I., Úvod do problematiky. Brno : Masarykova univerzita, 2006. ISBN 80-210-4064-5.nullHorák, S. (ed). Filozoficko-sociologická dimenze tělesné kultury (Sborník). Olomouc: Fakulta tělesné kultury UP., 1995. Horák, S. (Ed.). Philosophy of Physical Culture. Olomouc: Hanex., 1997. Hodaň, B. Teorie tělesné kultury I. Olomouc: UP, 1984. Hodaň, B. Teorie tělesné kultury II. Olomouc: UP, 1985. Hodaň, B. Teorie tělesné kultury III. Olomouc: UP, 1987. Hodaň, B. Úvod do teorie tělesné kultury. Olomouc: UP, 2000. Hodaň, B. Úvod do teorie tělesné kultury. Olomouc: UP., 1997.

Požadavky

Docházka, individuální konzultace, seminární vystoupení, seminární práce

Garant

RNDr. Svatopluk Horák