Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie a statistika (KSK / METS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / METS - Metodologie a statistika, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické okruhy:1. Tvorba výzkumného projektu v kinantropologii.2. Specifika kvalitativního a kvantitativního výzkumu.3. Vybrané výzkumné metody a techniky; specifika terénních a laboratorních výzkumů.4. Validita a reliabilita výzkumného šetření; limitující faktory kinantropologického výzkumu.5. Statistické metody jako nástroj vědecké průkaznosti výsledků a souvislostí.6. Populace; základní a výběrový soubor; problematika náhodného výběru.7. Aplikace deskriptivní statistiky; interpretace základních charakteristik.8. Analýza závislostí proměnných.9. Úvod do statistického usuzování; testování statistických hypotéz.10. Statistická a věcná významnost (rozdílu, závislosti); koeficient "effect size".11. Využití software při statistickém zpracování dat a vizualizaci výsledků.12. Rozbor aktuálních výzkumných projektů Institutu aktivního životního stylu (FTK UP v Olomouci).

Získané způsobilosti

Student je způsobilý pojmenovat výzkumný problém a vypracovat jemu odpovídající projekt studie výzkumné povahy. Student je způsobilý realizovat navrženou studii pod vedením odborného školitele s cílem sepsat odbornou práci (diplomovou práci). V rámci základů statistiky, s využitím internetového prostředí EDIS a statistického software, student získá potřebné znalosti pro analytickou práci s daty a interpretaci statistických výsledků. Aplikací získaných poznatků student realizuje vlastní sběr dat, umí je zpracovat a užít vhodné nástroje pro jejich vyhodnocení (kvantitativní či kvalitativní povahy). Student má předpoklady pro operacionalizaci nových experimentálních poznatků a pro jejich interpretaci v kontextu již publikovaných odborných poznatků v oblasti kinantropologie. Student je schopen poznatky své studie prezentovat písemnou i ústní formou.

Literatura

Frömel, K. (2002). Kompendium psaní a publikování v kinantropologii. Olomouc: Univerzita Palackého. Chráska, M. (2007). Metody pedagogického výzkumu: základy kvantitativního výzkumu. Praha: Grada. Gibilisco, S., & Žižková, Z. (2009). Statistika bez předchozích znalostí: [průvodce pro samouky]. Brno: Computer Press. Pelikán, J. (2011). Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha: Karolinum. Olejár, M., Baláž, J., & Ryba, J. (1998). Metodológia telesnej výchovy a športu. Hradec Králové: Gaudeamus. Andrews, D. L., Mason, D. S., & Silk, M. L. (2005). Qualitative methods in sports studies. New York: Berg. Hendl, J. (2009). Přehled statistických metod: analýza a metaanalýza dat. Praha: Portál. Piantanida, M., & Garman, N. B. (2009). The qualitative dissertation. Thousand Oaks, Calif: Corwin.

Požadavky

Minimální účast na seminářích je 75 %.NEZBYTNÁ je účast na prvních dvou přednáškách, kde budou rozdány podklady pro další plnění úkolů!V průběhu semestrální výuky se student aktivně podílí na modelovém studentském výzkumném projektu, na kterém budou postupně demonstrovány teoretické poznatky předmětu. Sběr dat, které realizace projektu vyžaduje, je součástí zápočtových požadavků. Na jejich základě si bude student připravovat své podklady pro zkoušku z tohoto předmětu.Úkoly studenta:1) Výběr tému DP a zadání do systému STAG.2) Sběr dat v rámci společného výzkumného projektu (bližší specifikace na úvodní přednášce).3) Zpracování individuálně přiřazené datové matice pocházející ze společného výzkumného projektu.4) Interpretace dílčího statistického výsledku pocházejícího z přidělené datové matice5) Sepsání vlastní "výzkumné zprávy" společného výukového projektu, ale podloženého vlastní datovou maticí a dílčím statistickým výsledkem (zpráva zahrnuje tyto kapitoly: Výzkumný problém, Cíle a hypotézy, Úkoly, Metodika, Výsledky a Závěry) | Rozsah zprávy nesmí překročit 4 normostrany.6) Plnění samostatných úkolů v prostředí EDIS (edis.upol.cz)Jednotlivé úkoly budou blíže specifikovány na úvodní přednášce.

Garant

Mgr. Roman Cuberek, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Roman Cuberek, Ph.D.Mgr. Dagmar Sigmundová, Ph.D.