Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patopsychologie 2 (KSK / PAPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / PAPS2 - Patopsychologie 2, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. CÍL PŘEDMĚTU: 1. Seznámit s průběhem a obsahem jednotlivých specifik zdravotního postižení s důrazem na možnost reparapility event. negativních jevů. Integrovat tyto procesy do celku osobnosti jedince zdravotně postiženého, pochopit strukturu a dynamiku a způsoby jeho fungování. Možnosti krizové intervence.III. TÉMATICKÉ OKRUHY: 1. Mentální retardace, primární a sekundární defekty, demence. Artismus.2. Psychologické aspekty vývoje osob se smyslovým postižením - příčiny, význam období vzniku, vliv na vývoj osobnosti.3. Psychologické aspekty vývoje osob somaticky postižených - příčiny, význam období vzniku, vliv na vývoj osobnosti.4. Chronicky a nevyléčitelně nemocní, prožívání nemoci, vliv bolesti na psychiku, hospitalizace.5. Vybrané otázky psychoterapie, školy a směry v psychoterapii.IV. TÉMATA PŘEDNÁŠEK: 1. Mentální retardace - klinický obraz.2. Pervazivní vývojové poruchy.3. Psychologické aspekty vývoje u osob s vadou zraku.4. Psychologické aspekty vývoje u osob s vadou sluchu.5. Psychologické aspekty vývoje u osob se somatickým postižením.6. Problematika chronicky nemocných a nevyléčitelných osob.7. Problematika bolesti.8. Hospitalizace a její aspekty.9. Rodina jedince se zdravotním postižením, coping.10. Psychické trauma.11. Základní terapeutické školy a směry.12. Možnosti krizové intervence.13. Osobnost fyzioterpaeuta - sociální vztahy, vazby, spolupráce s ostatními odborníky.V. TÉMATA SEMINÁŘŮ: Navazují na témata přednášek.

Získané způsobilosti

Student je seznámen s problematikou zdravotního postižení (vrozeného a získaného) vyskytujícího se u dětí, dospívajících a dospělých osob. Student rozumí a orientuje se v legislativě osob se zdravotním postižením. Student je schopen získané poznatky aplikovat v praxi v pomáhajících profesích. Student získá náhled na život rodin majících člena se zdravotním postižením.

Literatura

Máchová, J. Duševní hygiena rodinného života. Praha: Avicenum, 1974. Gilberg, Ch., & Peeters, T. Autismus - zdravotní a výchovné aspekty. Vyd. 3. Praha: Portál, 2008. ISBN 978-80-7367-498-4.Štěrbová, D. Family stress and coping behaviour in families of children with hearing disabilities. Olomouc: Palacký University, 2007. ISBN 9788024417738.Štěrbová, D. Hluchoslepota: lidé s ní a kolem ní. 2. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. ISBN 8024414333.ŠVANCARA, J. Poruchy psychického vývoje. Brno, 1997. Preiss, M., Vidinová, D. Psychické trauma a jeho terapie (PTSD): psychologická pomoc obětem válek a katastrof. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-284-X.Křivohlavý, J. Psychologická rehabilitace zdravotně postižených. Praha: Avicenum, 1985. Sobotková, I. Psychologie rodiny. 3. vyd. Praha: Portál, 2012. ISBN 978-80-262-0217-2.

Požadavky

85% docházka. Seminární práce. Kazuistika jedince se zdravotním postižením. Zápočtový test. Absolvování zkoušky.

Garant

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.