Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologické aspekty zdraví (KSK / PSAZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / PSAZ - Psychologické aspekty zdraví, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

V rámci předmětu budou probrána tato stěžejní témata:1) Vymezení psychologie zdraví; bio-psycho-socio-spirituální jednota člověka; emoční, kognitivní a behaviorální složka osobnosti a jejich vztah ke zdraví; salutogenetický přístup ke zdraví a nemoci2) Zdraví x nemoc dle MKN a jiných přístupů3) Osobnost a její vztah ke zdraví (vnitřní x vnější místo kontroly, vyrovnávání se se zátěží dle jednotlivých typů osobnosti)4) Hardiness, sense of coherence, salutogeneze, copingové strategie, reakce na extrémní zátěžové situace dle Kübler-Rossové5) Psychosomatika, behaviorální a alternativní medicína6) Stres (psychická zátěž a vulnerabilita osobnosti), burn-out syndrom7) Relaxační techniky8) Sociální opora člověk a zdraví v psychosociálním kontextu (nárazníkový model a model přímého účinku na zdraví člověka)9) Asertivita10) Pohybová aktivita a její vliv na psychiku člověka

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní terminologické pojmy z oblasti psychologie zdraví.Student rozumí principům a základním teoriím aplikovaným v psychologii zdraví.Student si získá zkušenost s vybranými technikami seberegulace.Student je motivován k dalšímu sebevzdělávání a seberozvoji v dané oblasti.

Literatura

Novák, T., & Capponi, V. (2012). Asertivně do života /: [stop manipulaci : rozdíl mezi agresivitou, pasivitou a asertivitou : asertivní "lidská práva" a techniky : kritika = velký manipulátor]. Praha: Grada Publishing. Murphy, R. E. (2010). Health psychology. New York, NY: Nova Science Publishers. Křivohlavý, J. (2009). Psychologie zdraví. Praha: Portál. Blahutková, M. (2010). Psychologie zdraví: pro studenty bakalářských a magisterských oborů. Brno: Masarykova univerzita. Novák, T., & Capponi, V. (2003). Sám sobě psychologem. Praha: Grada. Blumendfeld, L. (1996). Velká kniha relaxace. Praha: Pragma.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce (80%)Seminární práce

Garant

Mgr. Michal Šafář, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Veronika Kavková, Ph.D.Mgr. Michal Šafář, Ph.D.