Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ruština 1 - začátečníci (KSK / RJI1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / RJI1 - Ruština 1 - začátečníci, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen zejména na praktickou komunikaci. Rozvíjí všechny čtyři jazykové kompetence v ruském jazyce. Prezenční výuka je v rozsahu 26 hodin. Důležitou součástí výuky je samostudium v rozsahu cca 26 hodin za semestr s pomocí elektronických studijních materiálů umístěných na webových stránkách projektu INTEFTEK http://www.inteftek.upol.cz, resp. v aplikaci Moodle na adrese http://jazyky.ftk.upol.cz.Během celého semestru je možno domluvit si individuální konzultace s vyučující.Lekce 1Úvod do studia ruského jazyka. Seznámení s azbukou.Lekce 2Procvičování psaní a výslovnosti. Výslovnost ruských přízvučných samohlásek. Ruská věta. Podstatná jména.Lekce 3Procvičování psaní a výslovnosti. Vyjádření vlastnictví.Lekce 4Procvičování psaní a výslovnosti. Intonace otázek s tázacím zájmenem. Minulý čas. Skloňování zájmen " kdo, co, ten, ta, to ".Lekce 5Procvičování psaní a výslovnosti. Věty se slovem " esť ". Intonace otázky bez tázacího slova a intonace odpovědi. Skloňování zájmen " on, ona, ono, oni ".Lekce 6Procvičování psaní a výslovnosti. Pohyblivý přízvuk. Výslovnost skupin souhlásek. Souvislé věty.Lekce 7Seznamování a představování. Sloveso "být" v ruské větě.Lekce 8Seznamování a představování. Jak se máte? Slovesa " delať " a " esť ".Lekce 9Telefonický rozhovor. Základní výrazy.Lekce 10Telefonický rozhovor. Poskytnutí osobních informací. Číslovky.Lekce 11Domluvení schůzky. Poděkování. Omluva. Množné číslo. Vykání.Lekce 12Plánování dne. Vyjádření " je třeba, je potřebné, je nutné ".Lekce 13Opakování. Povídání o sobě (rodina, zájmy, studium, práce). Psaní dopisu.

Získané způsobilosti

Očekává se, že student na konci kurzu KSK/RJI1 dosáhne úrovně A1 dle Evropského referenčního rámce pro jazyky, tedy: rozumí krátkým jednoduchým textům a sdělením v ruštině a umí v tomto jazyce verbálně vyjádřit základní sociální kontakty (představit se, požádat o informace, poděkovat, omluvit se, orientovat se místně a časově v praktických situacích v rusofonním prostředí, vyplnit své osobní údaje do formuláře, napsat jednoduchý pozdrav, vzkaz nebo krátký dopis s pomocí slovníku).

Literatura

Mistrová, V., Oganesjanová, D., & Tregubová, J. Cvičebnice ruské gramatiky: 12000 příkladů s řešením na protější straně. Praha: Polyglot, 2004. ISBN 80-86195-29-5.Steigerová, M. et al. Česko-ruský, rusko-český kapesní slovník. Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-185-3.Kozlova, T. V. et al. Dogovorilis!. 2. vyd. Plzeň: Fraus, 2008. ISBN 978-80-7238-787-8.Nekolová, V. et al. (2007). Ruština nejen pro samouky. Voznice: Leda.

Požadavky

80% aktivní účasti ve výuce.Průměr min. 70 % z testů psaných v průběhu výuky.Splnění povinných písemných úkolů.Komplexní zápočtový test v rozsahu semestrálního učiva splněný alespoň na 70 %.První termín zápočtového testu bude vypsán v týdnu následujícím po skončení výuky. Další termíny budou vypsány ve zkouškovém období.

Garant

Mgr. Olga Zavřelová