Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (KSK / SOCI8)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / SOCI8 - Sociologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

II. Cíl předmětu: 1. Student si má osvojit základní terminologii společenskovědnou (např: paradigma,konsensus, komplementarita apod.)2. Student by měl získat základní orientaci v dynamice sociálních procesů a postavení jedince ve společnosti.III. Tématické okruhy:1. Úvod do problematiky2. Sociální filozofie, protosociologie, zakladatelé sociologie. Hlavní představitelé soc. myšlení:Durkheim, Max Weber, Marx, Pareto,Tönnies, Pardone, Merton.3. Stručná charakteristika současné sociologie4. Česká sociologie5. Společnost, její typy, podmínky existence, stratifikace, mobilita.6. Typologie sociálních skupin.. Sociální pozice a role7. Kultura a její úloha v životě společnosti a jedince.8. Masová kultura. Formy homogenizace.9. Socializační proces a socializační prostředí.10. Rodina a její funkce. Problémy současné rodiny11. Věkové skupiny. Děti, mládež, dospělí, jejich charakteristiky. Náboženství12. Sociologické aspekty volného času.IV. Témata přednášek:1. Úvod do sociologie. Základní pojmy.2. Stručná charakteristika vývoje sociologického myšlení ve světě a u nás.3. Společnost, její typy, sociální stratifikace a mobilita.4. Typologie sociálních skupin .Postavení jedince ve skupině5. Kultura a její úloha v životě společnosti a jedince6. Masová kultura. Formy homogenizace7. Socializační proces a socializační prostředí.8. Rodina, škola,společnost9. Náboženství a jeho úloha.10. Sociologické aspekty volného času.

Získané způsobilosti

Student zvládne základní sociologickou terminologii a pochopí princip sociologického paradigmatu, získá základní informace o realizaci empirického šetření.

Literatura

Petrusek, M. Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: SLON, 1994. ISBN 80-85850-04-4.Havlík, R. Úvod do sociologie. 4. vyd. Praha: Karolinum, 2002. ISBN 80-246-0381-0.Jandourek, J. Úvod do sociologie. 2. vyd. Praha: Portál, 2009. ISBN 978-80-7367-644-5.Petrusek, M. Velký sociologický slovník I. Praha: Karolinum, 1996. ISBN 80-7184-164-1.

Požadavky

Zápočet - účast na přednáškách (povoleny 3 absence)- seminární práce a orientační rozhovor z přednesené problematiky- (termín odevzdání: ZS - do 22. 12.)

Garant

Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.