Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KSK / SOCPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / SOCPT - Sociální patologie, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Student je schopen na základě osvojení základních pojmů z oblasti sociální patologie zaujmout kvalifikované stanovisko k libovolnému problému z oblasti sociální patologie jako aplikované sociologické disciplíny.2. Student prokazuje schopnost identifikace sociálně patologického jednání jednotlivce a skupiny, základní schopnost diagnostiky příčin takového jednání a na základě toho spolurozhodnout o účinném a efektivním opatření.3. Student získá přehled o možnostech zdravotně sociálních opatření v oblasti řešení sociálně patologických jevů a jejich negativních důsledků.4. Student dokáže uplatnit zásady týmové a mezioborové spolupráce při řešení sociálně patologických jevů, má přehled o základních institucích, které se problematikou zabývají.1. Současná společnost2. Společenský řád3. Společenské normy4. Sociální patologie v systému společenských věd5. Sociální patologie jako věda6. Vznik a rozvoj sociálně patologických jevů7. Sociálně patologické jevy8. Opatření v problematice SP jevů9. Možnosti spolupráce při řešení SP jevů10. Úvod do problematiky sociální patologie, základní pojmy a kategorie11. Společensky normální - deviantní - patologické12. Teorie sociální deviace/patologie13. Socializace a její poruchy14. Sociální skupiny, sociálně patologické skupinyVybrané sociální deviace/patologie15. Kriminalita16. Sebevražednost17. Prostituce18. Alkoholismus a drogová závislost19. Vandalismus, graffiti20. Týrání, zneužívání a zanedbávání dětí, problematika domácího násilí21. Opatření - náprava - prevence22. Týmová spolupráce interdisciplinární a interinstitucionálníSemináře budou zaměřeny na problematiku vymezenou přednáškou. Možnou součástí semináře je exkurze do vybrané instituce zabývající se sociálními deviacemi/patologiemi.

Literatura

Matoušek, O., Kroftová, A. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-226-2.Dubský, J., Urban, L. Sociální deviace. Praha: Policejní akademie ČR, 2005. ISBN 80-7251-202-1.Hrčka, M. Sociální deviace. Praha: SLON, 2001. ISBN 80-85850-68-0.Munková, G. Sociální deviace. Praha: Karolinum, 2001. ISBN 80-246-0279-2.nullKeller, J. Úvod do sociologie. Praha: SLON, 1998. Sochůrek, J. Vybrané kapitoly ze sociální patologie, I., II. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2001.

Požadavky

Zápočet- aktivní účast na semináři- seminární vystoupeníZkouška - na základě uděleného zápočtu- řádný termín písemně nebo ústně v délce 90 minut- druhý opravný ústně - dle studijního řádu komisionálně- studenti zapsaní v LS jsou povinni zkoušku absolvovat do konce akademického roku

Garant

Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.Mgr. Tereza Vrbová, Ph.D.