Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sexuální výchova ZdrP (KSK / SVZDP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KSK / SVZDP - Sexuální výchova ZdrP, Fakulta tělesné kultury, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět se převážně zaměřuje na oblast sexuality u jedinců s mentálním postižením, jedinců s těžším kombinovaným postižením a jedinců s poruchou autistického spektra. Probíhá formou blokové výuky.Témata:- Proces vývoje sexuality u jedince a vlivy formující jeho postoje k sexualitě (včetně osob se zdravotním postižením).- Sexuální výchova a osvěta u osob se zdravotním postižením.- Vlivy ovlivňující postoje k sexualitě lidí s postižením i bez postižení.- Témata a formy sexuální výchovy u žáků se zdravotním postižením a témata a formy sexuální osvěty u osob se zdravotním postižením.- Prevence sexuálního/pohlavního zneužití a sexuálního obtěžování.- Vhodné didaktické materiály a pomůcky pro sexuální osvětu u osob s mentálním postižením.- Dokument upravující ?filozofii? k sexualitě v domovech pro zdravotně postižené či ve školách vzdělávajících žáky se zdravotním postižením.- Sexuálně přenosné choroby.

Získané způsobilosti

Student je po absolvování předmětu schopen citlivě reagovat na potřeby v oblasti sexuality lidí se zdravotním postižením a umí je chránit před riziky spojenými s jejich sexuálním chováním.Rozumí základům sexuálního vývoje v ontogenezi a je schopen aplikovat získané poznatky na oblast sexuality osob se zdravotním postižením.

Literatura

Isabelle Hénault. (2006). Asperger s syndrome and sexuality. London ; Philadelphia, Pa. : Jessica Kingsley Publishers. Koegel, Lynn Kern. Growing up on the spectrum. New York, N.Y. : Penguin Books, 2009. ISBN 978-0-14-311666-0.Brown, G. T., Carney, P., Cortis, J. M, Metz, L. L., Petrie, A. M. (1994). Human sexuality handbook: Guiding people toward positive expressions of sexuality. Springfield, MA: The Association for Community Living. Craft, A., & Craft, M. (1983). Sex education and counselling for mentally handicapped people. Tunbridge Wells, UK: Costello. Lawson, Wendy. (2005). Sex, sexuality and the autism spectrum. London ; Philadelphia, Pa. : Jessica Kingsley Publishers. Štěrbová, D. (2007). Sexualita osob s mentálním postižením. Olomouc: Univerzita Palackého. Hartman, Davida. (2014). Sexuality and relationship education for children and adolescents with autism spectrum disorders. London ; Philadelphia, Pa. : Jessica Kingsley Publishers. Reynolds, Kate E. (2014). Sexuality and severe autism. London ; Philadelphia, Pa. : Jessica Kingsley Publishers. Štěrbová, D. (2006). Sexuální výchova a osvěta u osob s hluchoslepotou. Olomouc: Univerzita Palackého. Štěrbová, D. (2009). Sexuální výchova a osvěta u osob s mentálním postižením. Praha: SPRSV. Hingsburger, D. (1990). "T" contact: Sexuality and people with developmental disabilities. Mountville, PA: Vida Publishing.

Požadavky

100% účast na semináři;- ochota a otevřenost ke sdělení; - zpracování úvah na zadaná témata; - vypracování krátkých úkolů zaměřených na postupy k řešení otázek spjatých se situacemi problémového sexuálního chování osob s postižením.Student je povinen pracovat se studijní oporou k předmětu po jejím zpřístupnění v e-learningovém prostředí EDIS (edis.upol.cz/zkratka fakulty)

Garant

doc. PhDr. Dana Štěrbová, Ph.D.