Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Experimentální kineziologie I (FYT / KNA01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYT / KNA01 - Experimentální kineziologie I, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. lekceNáhled na vyšetření pohybu v obecném kontextu. Představení vybraných standardizovaných kvalitativních i kvantitativních klinických vyšetření. Představení přístrojových objektivizačních metod k hodnocení pohybu. Úvod do přístrojových vyšetřovacích metod. Kritéria designu experimentu v kineziologii.2. lekceDynamické přístrojové vyšetřovací metody k hodnocení posturální stability s možnými terapeutickými aplikacemi v návaznosti na poznatky z biomechaniky a neurofyziologie. Základní odborná terminologie. Bližší specifikace systémů dynamické počítačové posturografie.3. lekceDynamické přístrojové metody k hodnocení chůze a možnosti jejich terapeutického využití. Odborná terminologie. Základní poznatky o řízení chůze. Fyziologický průběh krokového cyklu a příklady hodnocení deviací chůze.4. lekcePovrchová elektromyografie (pEMG). Základní principy elektrofyziologie svalové kontrakce. Parametry hodnotitelné pEMG, možnosti zpracování signálu a klinické interpretace výsledků. Další nástroje experimentální kineziologie pro hodnocení pohybu a možnosti terapie.5. lekceKonkrétní příklady vyšetření prostřednictvím počítačových rehabilitačních technologií (pEMG, posturografie, robotické ortézy, chodící pásy).6. lekceKonkrétní příklady terapie prostřednictvím počítačových rehabilitačních technologií (pEMG, posturografie, robotické ortézy, chodící pásy).

Získané způsobilosti

Student bude znát současné přístrojové metody, které se využívají ke kvantitativní objektivizaci pohybu a poruch pohybového systému a metodiku vyhodnocování naměřených dat a jejich následné interpretace.

Literatura

Hamill, J.; Kathleen, M. Biomechanical Analysis of Human Movement. Winter, D. A. Biomechanics and Motor Control of Human Movement. Richards, J., Rome, K., & Selbie, S. (2008). Biomechanics in clinic and research: an interactive teaching and learning course. Edinburgh: Churchill Livingstone. Merletti, R.; Parker, P. A. Electromyography. Physiology, Engeneering, and Noninvasive Applications. Perry, J.,Burnfiled, M. J.. Gait Analysis, Normal and Pathological Function. Janura, M., Zahálka, F. Kinematická analýza. Olomouc: UP, 2004. Shumway-Cook, A., Woollacott, M. Motor Control. NeuroCom System Operator´s manual. Enoka, R. M. Neuromechanics of human movement. Champaign:Human Kinetics, 2002. ISBN 0-7360-0251-0.& Kolářová, B. (2014). Počítačové a robotické technologie v klinické rehabilitaci: možnosti vyšetření a terapie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci. Krobot, A., Kolářová, B. Povrchová polyelektromyografie v klinické rehabilitaci. VUP Olomouc, 2011. Kolářová, B. Přístrojové vyšetřovací metody k hodnocení pohybu v klinické praxi. Olomouc.

Požadavky

1. Vypracovat metodiku experimentální části diplomové práce formou seminární práce.2. Úspěšně složit zkoušku.

Garant

Mgr. Barbora Kolářová, Ph.D.