Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ergoterapie (FYT / RA081)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu FYT / RA081 - Ergoterapie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ergoterapie - definice, klasifikace WHO, současné pojetí a postavení ergoterapie. Sociální otázky, legislativa. Ergoterapie zaměřená na výcvik soběstačnosti, ADL, pomůcky. Hodnocení IDH.Testování a hodnocení v ergoterapii, škály, dotazníky.Ergodiagnostika, profesiogram, úpravy domacího prostředí, ergonomie. Ergoterapie cílená na postiženou oblast.Vyšetření ruky a úchopu. Ergoterapeuticko-protetická problematika u amputací horních a dolních končetin. Ergoterapie u kognitivních poruch . Zvláštnosti ergoterapie v různých klinických oborech.Ochrana a bezpečnost při práci. Podmínky pro uskutečnění ergoterapie, seznámení s pomůckami. Ergoterapie u imobilních nemocných. Kompenzační pomůcky. ADL, soběstačnost. Vyšetření, testování I. Vyšetření, testování II. Pracovní techniky I. Přehled technik pro cílenou ergoterapii. Pracovní techniky II. - rozbor vybraných technik. Komplexní ergoterapeutické vyšetření - neurologické diagnózy, stanovení ergoterapeutického plánu. Ergoterapie u kognitivních poruch - možnosti spolupráce s logopedem, komunikační pomůcky. Pracovní techniky III. - realizace pomůcek pro ergoterapii. Exkurze - PROTEOR. Komplexní ergoterapeutické vyšetření, stanovení ergoterapeutického plánu. Pracovní techniky IV. - realizace pomůcek. Zhodnocení efektivity pomůcek.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen nabídnout kvalifikovanou pomoc handicapovaným občanům, včetně zajištění kompenzačních pomůcek, spolupráce s úřady sociálního zabezpečení, úřady práce apod.

Literatura

Kubínková, D., Křížová, A. Ergoterapie - skripta. VUP Olomouc. Klusoňová, E.Špičková, J. Ergoterapie I. 1990. Pfeiffer, J. Ergoterapie I. a II. - skripta. KRIVOŠÍKOVÁ, M. Úvod do ergoterapie. Praha. Grada, 2011.

Požadavky

Vypracování kasuistiky s návrhem ergoterapeutického plánu. Realizace pomůcky pro ergoterapii. Aktivní účast na seminářích a praktických cvičeních.

Garant

Alena Křížová

Vyučující

Jarmila Hloušková