Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie pro všeobec. sestru (HUM / KB072)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / KB072 - Klinická psychologie pro všeobec. sestru, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studijní disciplína Klinická psychologie je svou náplní i rozsahem modifikovaná tak, aby v ní byly respektovány potřeby sesterské klinické praxe. Všeobecné sestry jsou v ní seznamovány s aplikací psychologických poznatků do oblasti klinické zdravotnické a ošetřovatelské praxe, s dopady somatických onemocnění na psychiku nemocného, holistickými teoriemi a přístupy k onemocnění, s vlivy zdravotnického prostředí na psychiku nemocných i zdravotnického personálu.

Získané způsobilosti

Student po absolvování dvou semestrů výuky bude znát problematiku psychologie zdraví a nemoci, možné dopady nemoci na psychiku, bude seznámen s možnými vlivy zdravotnického prostředí na pacienta i zdravotnický personál, bude schopen aplikovat získané vědomosti a dovednosti do oblasti klinické praxe, bude schopen uplatňovat psychologické poznatky v ošetřovatelském procesu, bude profesionálněji identifikovat a saturovat psychologické potřeby svých pacientů a členů jejich rodinrozumět a uplatňovat systémový přístup k psychosomatickým problémům pacientů, znát jejich dynamiku, bude rozumět psychologickým rizikům, která se pojí ke zdravotnickému prostředí, bude schopen uplatňovat základní zvládací techniky.

Literatura

VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. Praha : Psychoanal. nakl., 1999. Baštecký, J., Šavlík, J., Šimek, J. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. ISBN 80-7169-031-7.Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-277-9.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktických cvičeních.

Garant

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.