Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (HUM / KIB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / KIB11 - Klinická psychologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Postavení lékařské psychologie, organizace a formy psych. péče, právní aspekty psychických poruch, seznámení s dop. literaturou. Psychologie osobnosti - typologie, charakter, temperament, poruchy osobnosti a obranné mechanismy. Psychoterapie, základní směry a metody. Základní psychické funkce - vědomí, vnímání a jejich poruchy. Vůle, jednání a jejich poruchy. Pudy a jejich poruchy. Intelekt a jeho poruchy. Základní psych. funkce II. - myšlení, paměť, pozornost - jejich poruchy. Schizofrenie, schizofrenní poruchy, trvalé poruchy s bludy. Terapeutické postupy. Krizová intervence, sebevražednost, zásady komunikace s problematickými typy pacientů. Afektivita a její poruchy. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a jejich léčba. Poruchy příjmu potravy. Organické duševní poruchy, duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek - jejich léčba. Základy psychofarmakologie, rehabilitace a doléčování psychických poruch.

Získané způsobilosti

Student po absolvování bude schopen využít získané poznatky ve své praxi při práci s pacienty trpícími psychickými obtížemi.

Literatura

Praško, J. a kol. Obecná psychiatrie. Olomouc:2011, VUP. Bouček, J. Psychoterapie. Olomouc: Univerzita Palackého v Olomouci, 2006. ISBN 80-244-1517-8.Bouček, J. Speciální psychiatrie. Olomouc: VUP, 2006. ISBN 80-244-1354-X.Vymětal, J. Základy lékařské psychologie. Portál, 2003.

Požadavky

Ůčast na přednáškách a hodinách seminářů, vypracování kazustiky/seminární práce.

Garant

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marie Marečková, Ph.D.