Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (HUM / KP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / KP - Klinická psychologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Studijní disciplína Klinická psychologie je svou náplní i rozsahem modifikovaná tak, aby v ní byly respektovány potřeby klinické praxe. Studenti jsou v ní seznamováni s aplikací psychologických poznatků do oblasti klinické zdravotnické a ošetřovatelské praxe, s dopady somatických onemocnění na psychiku nemocného, holistickými teoriemi a přístupy k onemocnění, s vlivy zdravotnického prostředí na psychiku nemocných i zdravotnického personálu.Student po absolvování dvou semestrů výuky bude znát problematiku psychologie zdraví a nemoci, možné dopady nemoci na psychiku, bude seznámen s možnými vlivy zdravotnického prostředí na pacienta i zdravotnický personálschopen aplikovat získané vědomosti a dovednosti do oblasti klinické praxe. Student bude dále schopen uplatňovat psychologické poznatky v ošetřovatelském procesubude profesionálněji identifikovat a saturovat psychologické potřeby svých pacientů a členů jejich rodin, bude rozumět a uplatňovat systémový přístup k psychosomatickým problémům pacientů, znát jejich dynamiku, bude rozumět psychologickým rizikům, která se pojí ke zdravotnickému prostředí abude schopen uplatňovat základní zvládací techniky.

Získané způsobilosti

Student po absolvování výuky bude schopen aplikovat získané vědomosti a dovednosti do oblasti klinické praxe, rozumět psychologickým rizikům, které se pojí ke zdravotnickému prostředí, schopen identifikovat a saturovat potřeby svých klientů, schopen uplatňovat holistický přístup ve své praxi.

Literatura

Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-277-9.VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. Praha : Psychoanal. nakl., 1999. Baštecký, J., Šavlík, J., Šimek, J. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. ISBN 80-7169-031-7.Baštecká, B., Goldmann, P. Základy klinické psychologie. Praha, Portál, 2001.

Požadavky

Absolvování výuky.

Garant

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.