Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná angličtina III. (HUM / ODK22)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / ODK22 - Odborná angličtina III., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Doplnění a prohloubení systému jazykového vzdělání, rozvoj jazykové znalosti se zaměřením na odbornou, zdravotnickou a ošetřovatelskou tématiku.Vytvoření předpokladů pro pohotové a bezproblémové používání jazyka při výkonu povolání, komunikaci s pacientem, klientem, jeho rodinou, spolupracovníky a ostatním zdravotnickým personálem, pro práci s autentickými materiály ze zemí studovaného jazyka a pro další vzdělávání a růst ve zvoleném oboru.

Získané způsobilosti

Student/ka bude:- znát a umět používat slovní zásobu včetně vybrané frazeologie obecné i specifické pro daný obor v rozsahu komunikačních situací a tematických okruhů;- ovládat způsoby slovotvorby typické pro obohacování slovní zásoby v odborném jazyce a vybrané jevy v oblasti stylistiky;- používat osvojené jazykové prostředky v souvislých výpovědích a celcích v souladu s komunikačním záměrem;- vhodně reagovat na partnerovy podněty, odhaduje významy neznámých výrazů, používá kompenzační vyjadřování, pracuje se slovníkem; (překladovým, výkladovým), jazykovými příručkami a jinými informačními zdroji- zvládat modelové situace při práci v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních;- rozumět hlavním myšlenkám přiměřeně náročných odborných textů, rozliší základní a rozšiřující informace;- odvodit významy neznámých slov na základě již osvojené slovní zásoby, znalosti tvorby slov, internacionalismů a kontextu; - rozumět zdravotnické dokumentaci vedené ve studovaném jazyce;- volně reprodukovat přečtený/vyslechnutý odborný text, pochopit hlavní myšlenky, pořídit výtah, sestavit resumé.

Literatura

Topilová, V. Anglicko-český / česko-anglický lékařský slovník. Praha: Grada Publishing + Avicenum, 1999. Murray, J.P. Anglicko-český lékařský terminologický slovník. H&H Jinočany, 1995. Parkinson, J., Brooker, C. Angličtina pro sestry. Praha: Grada, 2005. Lahodová, E. Angličtina pro VOŠ a bakalářské obory s medicínským zaměřením. Praha: Eurolex Bohemia, 2004. E. A. Martin. Concise Medical Dictionary. Oxford University press, 2003. McFerran, T.A., Martin, E.A. Dictionary of Nursing. Oxford University Press, 2003. Weberová, B., Kuželová, B., Kybicová, H. English for MedicalStudents (New Revised Edition). Praha:Karolinum, 2003. Buldov S. V., Maxerová M. English for Nurses. Scientia Medica Praha, 2003. Tanner, C. English for Students of Medicine - Student s Book. Praha: Peres, 1999. Grice, Tony. Oxford English for Careers - Nursing 1. Oxford, 2007. ISBN 9780194569774.Pohl, A. Test Your Professional English Medical. Pearson Education, 2004.

Požadavky

úroveň A 2(B 1) podle SERR

Garant

Mgr. Lukáš Merz

Vyučující

Mgr. Lukáš Merz