Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie (HUM / PAK24)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / PAK24 - Sociologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Ošetřovatelství a společenské vědy; potřeba spolupráce vědních oborů, specializace a integrace (divergence a konvergence); definice sociologie; sociologický přístup. Determinanty vývoje člověka z pohledu sociologie. Rodina a společnost; socializace; potřeby a zájmy, postoje, motivace, hodnoty z pohledu sociologa. Základní sociologické pojmy. Historické kořeny moderní sociologie. Sociologický výzkum, kde a proč ho používáme, výzkumné metody. Sociologický výzkum - výzkumné techniky (pozorování, dotazník, rozhovor, obsahová analýza, sociometrie). Potřeby motivace, zaměření a postoje z pohledu sociologa. Sociologie medicíny a sociologie v medicíně (zdravotnictví). Změna společenského významu medicíny v souvislosti s jejím rozvojem. Sociální aspekty zdraví, sociologie nemoci, sociální deviace. Sociologie zdravotnických zařízení, sociologie nemocnice. Vztah ošetřovatelky a pacienta z pohledu sociologa + case study.

Získané způsobilosti

Po absolvování kurzu by studenti měli být schopni orientace v základech sociologické problematiky a výzkumu.

Literatura

Křížová, E. Proměny lékařské profese z pohledu sociologie. Praha - SLON, 2006. Osborne, R., Van Loon, B. Sociologie. Praha: Portál, 2002. ISBN 80-7178-610-1.Bártlová, S. Sociologie medicíny a zdravotnictví. Brno: IDVPZ, 2002. ISBN 80-7013-355-4.Ivanová, K. Sociologie ošetřovatelství - 1. díl. Olomouc, 2004. Bártlová, S., Matulay, S. Sociologie zdraví, nemoci a rodiny. Martin: Osveta, 2009. ISBN 978-80-8063-306-6.Keller, J. Úvod do sociologie. SLON, Praha, 1995. NOVOTNÁ, E. Základy sociologie. Praha: Grada , 2008. ISBN 978-80-247-2396-9.

Požadavky

Absolvování výuky (90% účast). Ověření získaných znalostí a vědomostí.

Garant

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.