Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální psychologie (HUM / PAK31)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / PAK31 - Sociální psychologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět sociální psychologie. Sociální chování zvířat. Socializace. Rodina jako primární skupina a socializační činitel, její význam ve smyslu bio-psycho-sociálního přístupu k onemocnění. Malé společenské skupiny a jejich vliv na člověka. Skupinová struktura, kompozice skupiny, vliv skupiny na některé psychické procesy. Aspekty sociální struktury. Systém rolí. Poznávání lidí, formování dojmu. Vliv sociálních skupin na změny v percepci. Stereotypy ve vnímání druhých. Stereotypy zaměřené na skupinu. Komunikace.

Získané způsobilosti

Student se po absolvování výuky bude znát proces socializace, systém rolí, způsoby poznávání lidí, formování dojmu, vliv sociálních skupin na změny v percepci, stereotypy ve vnímání druhých, stereotypy zaměřené na skupinu, bude schopen aplikovat získané vědomosti a dovednosti do oblasti klinické praxe, bude se lépe orientovat a kvalitněji realizovat ošetřovatelský proces u klientů zejména v psychosociální oblasti.

Literatura

Křivohlavý, J. Jak si navzájem lépe porozumíme. Praha, Svoboda, 1988. Nakonečný, M. Motivace lidského chování. Praha, 1996. Křivohlavý, J. Rozhovor a jednání člověka s člověkem - sociální komunikace ve zdravotnictví. Brno: IDVZP, 1988. Nakonečný, M. Sociální psychologie. 2. rozš. a přeprac. vyd. Praha: Academia, 2009. ISBN 978-80-200-1679-9.VÝROST, J., SLAMĚNÍK, I. Sociální psychologie. Praha : ISV, 1997. ŘEZÁČ, J. Sociální psychologie. Brno . Paido, 1998. ISBN 80-85931-48-6.Výrost, J. a kol. Vybrané kapitoly z sociálnej psychológie I. Bratislava: SAV, 1992. ISBN 80-224-0383-0.

Požadavky

Absolvování seminářů, seminární práce.

Garant

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.