Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnická, lékařská psychologie (HUM / PKB51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu HUM / PKB51 - Zdravotnická, lékařská psychologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Modely nemoci. Multifaktoriální teorie patogeneze chorob. Vliv nemoci na psychiku (na procesy gnostické, motivační, na oblast emotivity). Autoplastický obraz nemoci a jeho podmíněnost. Časová dimenze nemoci. Handicap. Bolest. Pojem psychosomatické medicíny, základní směry. Specifika psychosomatické problematiky dětského věku. Psychologická problematika v některých medicínských oborech (neurologie, kardiologie, gynekologie a porodnictví, gastroenterologie, gerontologie, onkologie). Umírání a smrt. Psychologie zdravotníka. Nemocný a zdravotnické prostředí. Iatropatogenie a placebo efekt. Obranné mechanismy a zvládací techniky v klinické oblasti.

Získané způsobilosti

Schopnost orientovat se v emočně vypjatých situacích, zvládat komunikaci s pacientem, který vykazuje nestandardní chování či emotivitu.

Literatura

Mastiliaková, D. Holistické přístupy v péči o zdraví. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-277-9.Bouchal, M. Lékařská psychologie. Praha: Avicenum, 1981. VYMĚTAL, J. Lékařská psychologie. Praha : Psychoanal. nakl., 1999. Hárdi, I. Psychologie péče o nemocného. Praha: Avicenum, 1972. ISBN 735 21-08/29-E.Baštecký, J., Šavlík, J., Šimek, J. Psychosomatická medicína. Praha: Grada, 1993. ISBN 80-7169-031-7.Mohapl, P. Úvod do psychologie nemoci a zdraví. Olomouc: Vydavatelství UP, 1993. Jobánková, M. Vybrané problémy psychologie zdravotnické činnosti. Brno: IDVZP, 1996. ISBN 80-7013-127-6.

Požadavky

Absolvování seminářů a praktických cvičení, vypracování seminární práce

Garant

Mgr. Šárka Vévodová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marie Marečková, Ph.D.