Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika zdravotnictví (mikro) (MNG / MA031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNG / MA031 - Ekonomika zdravotnictví (mikro), Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podíl zdravotnictví v ekonomice v ČR a v dalších vyspělých zemích. Specifický vývoj zdravotnictví v zemích OECD.Zdravotnické instituce, struktura jejich služeb, velikost a postavení s ohledem na služby obdobných zdravotnických institucí (možnosti soutěže).Mezipodnikové srovnávání, poučení pro manažera.Formování poptávky a nabídky na trhu spotřebitelů a poskytovatelů.Symptomy pozitivního a negativního vývoje institucí.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen: náhledu na zdravotnictví jako na integrální součást národního hospodářství, orientace v ekonomických problémech zdravotnictví na základě jejich kvantifikace a srovnání, posouzení a zatřídění ekonomických problémů zdravotnictví v ČR a v dalších zemích, zdůvodnění významu ekonomických hledisek řízení zdravotnictví, nadhledu nad systémovými stránkami rozvoje zdravotnictví, a efektivní práce s daty o ekonomice ve zdravotnictví.

Literatura

Stutely, R. Guide to economic indicators. Praha: Scientia, 2002. Macáková, L., Soukupová, J. Mikroekonomie Repetitorium (středně pokročilý kurs). Slaný: Melandrium, 1998. ISBN 80-86175-01-4.OECD Health Data 2011 - Frequently Requested Data. Fotr, J. Podnikatelský plán a investiční rozhodování. Praha: Grada Publishing, 1995. ISBN 80-85623-20-X.prezetace ze seminářů - www.latal.cz/management. Statistické ročenky České republiky. Papeš, Z., Ulrich. M. Zdravotnická ekonomika. Olomouc: VUP, 2002. Zdravotnické ročenky České republiky, ÚZIS ČR.

Požadavky

Přehled o soustavě zdravotnictví v ČR a o jejích ekonomických parametrech, o ekonomických souvislostech státní a institucionální sféry a o vlivu nabídky a poptávky po zdravotnických službách na výdaje na zdravotnictví.Aktivní absolvování seminářů v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPOL a směrnicí děkanky FZV k SZŘÚspěšná seminární práce na téma hodnocení parametrů výkonnosti systému zdravotní péče v ČR

Garant

RNDr. Ing. Miroslav Rössler, Ph.D., MBA