Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika zdravotnictví (mikro) (MNG / MB031)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu MNG / MB031 - Ekonomika zdravotnictví (mikro), Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Podíl zdravotnických institucí ve zdravotnictví a v ekonomice a vliv jejich rozvoje na ekonomiku zdravotnictví a jeho prostředí.Struktura nákladů velkých a malých zdravotnických institucí, standardní a specifické výkony a tržby.Význam a rozbory zisku a rentability, ukazatele elasticity.Komparace malých a velkých zdravotnických zařízení, ukazatele a jejich souvislosti. Srovnání se zahraničím.Zdravotnické instituce, jejich medicínská a ekonomická odpovědnost a možnosti soutěžení a koordinované kooperace.

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen: náhledu na zdravotnictví jako na integrální součást národního hospodářství, orientace v ekonomických problémech zdravotnictví na základě jejich kvantifikace a srovnání, posouzení a zatřídění ekonomických problémů zdravotnictví v ČR a v dalších zemích, zdůvodnění významu ekonomických hledisek řízení zdravotnictví, nadhledu nad systémovými stránkami rozvoje zdravotnictví a efektivní práce s daty o ekonomice ve zdravotnictví.

Literatura

Papeš, Z., Ulrich. M. Zdravotnická ekonomika. Olomouc: VUP, 2002. Edice Zdravotnická statistika. Key Health Data Projects. Statistické ročenky České republiky. Zdravotnické ročenky České republiky.

Požadavky

Přehled o ekonomických souvislostech zdravotnictví a jeho dlouhodobého i aktuálního vývoje; schopnost vlastního přístupu k řešení jednotlivých problémů ve vztahu k národnímu hospodářství i ke zdravotnickým institucímAktivní absolvování seminářů v souladu se Studijním a zkušebním řádem UPOLSeminární práce na téma zpracování komplexní charakteristiky individuálně zadané zdravotnické instituce (nemocnice) a hodnocení jejích ekonomických a kapacitních parametrů

Garant

RNDr. Ing. Miroslav Rössler, Ph.D., MBA