Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Antropometrie v nelékařských oborech (OPD / FZV01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPD / FZV01 - Antropometrie v nelékařských oborech, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem výuky je poskytnout studentům základní vědomosti a naučit je praktickým dovednostem v oblasti fyzické antropologie. Studenti budou seznámeni s organizací antropologických výzkumů, se základními metodami antropometrie a jejich praktickým nácvikem. Studenti se naučí využívat metody antropometrie při monitorování tělesného růstu a vývoje jedince, hodnocení nutričního stavu (BMI, WHR) tělesného složení, hodnocení antropometrického somatotypu Heath-Carter a biologického věku. Studenti se naučí základní statistické metody při zpracování a vyhodnocování výsledků antropologických výzkumů.

Získané způsobilosti

Student ovládá:- metody standardizované antropometrie,- hodnocení somatického stavu jedince v různých fázích ontogeneze v oblasti tělesného růstu a vývoje, nutričního stavu, frakcionace tělesného složení,- určení antropometrického somatotypu a biologického věku.

Literatura

Riegerová, J., Přidalová, M., & Ulbrichová, M. Aplikace fyzické antropologie v tělesné výchově a sportu (příručka funkční antropologie). Olomouc, 2006. Kopecký, M. Somatický a motorický vývoj 7 až 15letých chlapců a dívek v olomouckém regionu. Olomouc: Univerzita Palackého, 2006. 192 s. ISBN 80-244-1281-0. Olomouc: UP, 2006. ISBN 80-244-1281-0.BLÁHA, P., VIGNEROVÁ, J., RIEDLOVÁ, J., KOBZOVÁ, J., KREJČOVSKÝ, L., BRABEC, M. 6. celostátní antropologický výzkum dětí a mládeže 2001. Česká republika (Základní tělesné charakteristiky 0-19 let, Percentilové grafy 0-18 let, Rozměry hlavy dětí 0-6 let). Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy; Státní zdravotní ústav, 2005. ISBN 80-7071-251-1.

Požadavky

100% účast ve cvičení, vypracování protokolů ze cvičení

Garant

doc. PaedDr. Miroslav Kopecký, Ph.D.

Vyučující

doc. PaedDr. Miroslav Kopecký, Ph.D.