Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Soudní lékařství a zdravotnické právo (OPD / KA033)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPD / KA033 - Soudní lékařství a zdravotnické právo, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy, právo a etika, jejich odlišení. Vznik zdravotnického práva, jeho diferenciace a obsah. Základní, obecně závazné právní předpisy a další právní normy ve zdravotnictví. Trestně právní předpisy týkající se téže kategorie. Privatizační předpisy ve zdravotnictví. Pojišťovny a pojišťovací vztahy. Občanskoprávní vztahy týkající se zdravotnických pracovníků, zejména v souvislosti s náhradou škody. Otázky právní odpovědnosti: disciplinární, trestněprávní, občanskoprávní, administrativně-právní. Vybrané kapitoly právní odpovědnosti zdravotnických pracovníků z kategorie sester.

Získané způsobilosti

Student po absolvování předmětu bude schopen ovládat potřebné medicinskoprávní penzum v profesní problematice, s důrazem na otázky osobnostních práv pacienta a ostatních problémů právní odpovědnosti zdravotnického pracovníka.

Literatura

Stefan, J.,Hladík, J. a kolektiv. Soudní lékařství a jeho moderní trendy. Loyka, S., Vašut. Vybrané otázky z platného práva pro bakalářské studium. Olomouc: VUP, 1998. ISBN 80-7042-315-3.Doležal,T. Vztah lékaře a pacienta z pohledu soukromého práva. Praha: Leges, 2012.

Požadavky

100% účast na seminářích, pohovor ve skupině k dané problematice.

Garant

Mgr. René Šifta