Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hematoonkologie (OPD / KB022)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPD / KB022 - Hematoonkologie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hemato-onkologie pro všeobecné sestry navazuje na předmět vnitřní lékařství. Cílem je rozšířit znalosti studentů především v hemato-onkologii. Předmět zahrnuje: základy diagnostiky, klasifikace a léčby nejčastějších hematologických onemocnění, praktické demonstrace v laboratořích a předvedení mikroskopických nálezů. Důraz je kladen na úlohu všeobecné sestry v praktickém procesu hemato-onkologické péče (včetně cytostatické a transplantační léčby), hlubší orientaci v oboru a motivaci k dalšímu studiu. Další témata zahrnují: hematologické nálezy při jiných vnitřních onemocněních, podpůrnou péči v hemato-onkologii včetně prevence a léčby infekcí, péče o centrální žilní katetry, péče o nemocné s mukositidou, principy výživy a zásady transfuzní léčby v hemato-onkologii.

Získané způsobilosti

Po ukončení kurzu budou studenti schopni implementovat získané znalosti v diagnostickém a léčebném přístupu k nemocným anebo ve vědecko-výzkumné činnosti.

Literatura

Indrák, K. Hematologie. Triton, 2006. Vokurka, S. a kol. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie. Galén, Praha, 2005. Pecka Miroslav. Přehled laboratorní hematologie I. a II. Galén, 1996. Faber, E. a kol. Základy hematologické diagnostiky. UP Olomouc, 2012. ISBN 978-80-244-2935-9.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktických cvičeních, aktivita studentů.

Garant

prof. MUDr. Edgar Faber, CSc.

Vyučující

MUDr. Renata MachováMUDr. Peter Turcsányi