Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie a neurofyziologie motoriky (OPD / KNA01)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPD / KNA01 - Fyziologie a neurofyziologie motoriky, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a semináře se zaměřují na objasnění bazálních informací týkající se fyziologie a neurofyziologie motorického systému. Podrobně je přednášena fyziologie kosterního svalstva - funkční morfologie, mechanické vlastnosti kosterního svalstva, mechanismus svalové kontrakce, objasnění molekulárního mechanismu svalové kontrakce (sdružení excitace a kontrace). Hladké svalstvo. Inervace kosterního svalu, přenos excitace z motorického nervu na sval (nervosvalová ploténka). Úloha páteřní míchy mozkového kmene bazálních ganglií, mozečku a mozku v řízení motorické aktivity.

Získané způsobilosti

Cílem studia je prohloubení znalostí o funkci neuromotorického systému, jeho součástí, se zvláštním zřetelem k potřebám a cílům magisterského studia rehabilitace a ergoterapie.

Literatura

Trojan S. a kol. Fyziologie a léčebná rehabilitace a motoriky člověka. Grada Praha, 2001. Dylevský, J., Kubálková, L., & Navrátil, L. Kineziologie, kinezioterapie a fyzioterapie. Praha: Manus, 2001. ISBN 8090231888.Vele F. Kineziologie pro klinickou praxi. Grada Praha, 1997. Foss M. L., Keteyian S. J. Fox´s Physiological Basis for Exercise and Sport. WCB Mc Graw Hill, 1998. Kittnar, O. Lékařská fyziologie. Praha: Grada, 2011. ISBN 978-80-247-3068-4.

Požadavky

Aktivní účast na přednáškách a seminářích.

Garant

doc. MUDr. Jiří Luža, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jiří Luža, CSc.