Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specializovaná oš. péče v onkologii IV. (OSE / INK27)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / INK27 - Specializovaná oš. péče v onkologii IV., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavním tématem seminářů je problematika paliativní péče se zaměřením na základní principy paliativní medicíny, onkologické i neonkologické paliativní péče, organizační formy poskytování paliativní péče, hospicové péče.Cvičení jsou prakticky zaměřena na posouzení potřeb pacienta, stanovení priorit v oblasti potřeb pacienta při zajištění paliativní péče. Definování ošetřovatelských problémů, plánu specializované ošetřovatelské péče v paliativní péči se zaměřením na nejčastější tělesné symptomy terminálního stádia, možnosti jejich řešení. Plán edukace a pomoci blízkým a pečujícím o nemocné. Burn out efekt.

Získané způsobilosti

Student/ka bude:-znát koncepci a obecné principy paliativní péče s důrazem na duchovní a multikulturní zvláštnosti,-znát problematiku specifické ošetřovatelské péče u pacientů v terminálním stádiu,-ovládat a uplatňovat metody prevence a kompenzace doprovodných symptomů terminálního stádia,-edukovat pacienty a jejich rodinné příslušníky se zaměřením na specifiky života onkologických pacientů ve vlastním sociálním prostředí.

Literatura

Rokyta, R. Bolest a jak s ní zacházet: učebnice pro nelékařské zdravotnické obory. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-3012-7.Vorlíček, J., Abrahámová, J., Vorlíčková, H. Klinická onkologie pro sestry. Praha: Grada Publishing, 2006. ISBN 80-247-1716-6.HEDRMAN, T, a kol. NANDA International - Ošetřovatelské diagnózy: Definice a klasifikace 2009 - 2011. Praha: Grada, 2010. Johnson, M., Bulechek, G., Butcher, H. et al. NANDA, NOC and NIC Linkageas, Nursing diagnoses, Outcomes, Interventions. St. Louis: Mosby, 2006, 2006. ISBN 0-323-03149-3.Bulechek, G., Butcher, H., Mc Closkey-Dochterman, J. Nursing Intervention Classification (NIC). St. Louis: Mosby, 2008. ISBN 978-0-323-053.Moorhead, S., Johnson, M., Maas, M. Nursing Outcomes Classification (NOC). St. Louis: Mosby, 2003. Adam, Z., Vorlíček, J. Obecná onkologie. Brno : MU, 2001. Vokurka, S. Ošetřovatelské problémy a základy hemoterapie: učební texty a ošetřovatelské intervence nejen pro sestry z oboru hematologie a onkologie. Praha: Galén, 2005. Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVPZ Brno, 1999. ISBN 80-7013-324-8.ADAM, Z.; KREJČÍ, M.; VORLÍČEK, J. Speciální onkologie: příznaky, diagnostika a léčba maligních chorob. Praha: Galén, 2010. Wilhelm, Z. Výživa v onkologii. Brno : NCO NZO, 2004.

Požadavky

Vypracování plánu edukace pro pacienta s konkrétním onemocněním.80% účast.

Garant

Mgr. Marinella Danosová, DiS.doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Miroslav Kala, CSc.Mgr. Marinella Danosová, DiS.