Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Endoskopie (OSE / KB042)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / KB042 - Endoskopie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Endoskopie. definice pojmu, oboru, jednotlivých metod, názvosloví, personální obsazení, prostorové a materiálně technické vybavení endoskopických pracovišť, úloha a význam ošetřovatelství v endoskopii příprava pacienta a techniky, asistování a monitoring pacienta v průběhu výkonu, péče o pacienta a techniku po výkonu, diagnostická a terapeutická endoskopie GIT, indikace, kontraindikace, rizika, bezpečnost, komplikace, jednotlivé metody. Diagnostická a terapeutická endoskopie pankreatobiliárního systému. Diagnostické a terapeutické endoskopie dýchacího systému. Péče o endoskopickou techniku. Součástí výuky je i manipulace se zdravotními prostředky, které se k péči vztahují.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni asistovat u základních diagnostických a terapeutických endoskopických výkonů.

Literatura

Vomela, J. a kol. Chirurgie pro sestry. Brno IDVPZ, 1998. Ehrmann, J. a kol. Ikterus. Diferenciální diagnostika. Praha, Grada, 2003. ISBN 80-247-0506-0.Kolektiv autorů. Interní lékařství. Brno - IDVPZ, 1990. Válek, V. a kol. Moderní diagnostické metody. Brno IDVPZ, 1996. Adams, B., Harold, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Grada, Praha, 1999. ISBN 80-7169-893-8.Klener, P. a kol. Vnitřní lékařství. Praha: Galén, 2006. ISBN 80-7262-007-X.

Požadavky

100% účast na seminářích a praktických cvičeních, aktivita studentů.

Garant

MUDr. Michal Konečný, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Michal Konečný, Ph.D.