Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu v ošetřovatelství (OSE / KB121)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / KB121 - Základy managementu v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vedení, řízení, moc, skupinová dynamika, utváření týmů.Management změn. Reingeneering. Kontrolování, základy marketingu. Řízená péče, nástroje řízené péče, case management, plánované propouštění pacientů.Nástroje řízené péče: Management kvality (KZK), Management rizik.

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky student: dokáže vysvětlit rostoucí významu managementu v oblasti ošetřovatelství, zvládne aplikovat základní principy a metody managementu v každodenní ošetřovatelské praxi registrované sestry, získá průpravu k vedení ošetřovatelské skupiny, bude schopen v rámci svých kompetencí registrované sestry realizovat všechny funkce managementu, dokáže rozpoznat politiku pracoviště a zvolit vhodnou strategii práce s kolektivem, dokáže vhodně používat a aplikovat pozitivní manažerské techniky a taktiky práce, bude mít předpoklady pro realizaci managementu kvality a rizik v oblasti ošetřovatelské péče.

Literatura

Škrla, P., Škrlová, M. Kreativní ošetřovatelský management. Praha: Advent-Orion, 2003. ISBN 80-7172-841-1.Mládková, Jedinák a kolektiv. Management. 2009. Lepiešová, E. a kol. Management v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 1996. ISBN 80-217-0352-0.Veber, J. et al. Management: základy, prosperita, globalizace. Praha: Management Press, 2000. ISBN 80-7261-029-5.Škrla, P. Především neublížit - cesta k pochybení v léčení a ošetřovatelské péči. Brno, NCO NZO, 2005. ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů. Praha: Grada, 2002. ISBN 8024704692. Škrla, P., Škrlová, M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2616-8.Zlámal,J., Vomáčka, J., Jedličková, I., Mikšová, Z., Šamaj, M., Bačík, P., Bellová, J. Základy managementu pro posluchače zdravotnických oborů. Prostějov: Computer Média s.r.o., 2014. Grohar-Murray, M. E., Dicroce, H. R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada, 2003.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce seminářů a praktických cvičení (splnění 80% úkolů řešených ve výuce nebo seminární práce odpovídající tématům nesplněného úkolu).Seminární práce na téma Složky manažerské činnosti a jejich aplikace ve zdravotnické instituci a její obhajoba.

Garant

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.