Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Geriatrie (OSE / KIB11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / KIB11 - Geriatrie, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Koncepce oboru gerontologie.Institucionální a ambulantní geriatrická péče.Fyziologie a teorie stárnutí.Anamnesa, fyzikální a objektivní vyšetření v geriatrii.Charakteristika chorob vyššího věku, mikrosymptomatologie, polymorbidita.Nejčastější syndromy a nemoci ve stáří.Účelná farmakoterapie ve stáří.Rehabilitační a ošetřovatelská péče u geriatrického pacienta.

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu znají koncepci oboru geriatrie a jeho prognostický význam, a dokáží charakterizovat specifika stárnutí a stáří. Orientují se v charakteristice nemocí seniorů a znají specifika farmakoterapie ve stáří. Dokáží vypracovat ošetřovatelský proces u geriatrického pacienta s přihlédnutím na rizikové factory související s charakteristickými změnami stáří.

Literatura

Kalvach, Z., Zadák, Z., Jirák, R., Zavázalová, H., Holmerová, I., & Weber, P. Geriatrické syndromy a geriatrický pacient. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2490-4.Kalvach, Z. a kol. Geriatrie a gerontologie. Praha: Grada, 2004. Topinková, E., Neuwirth, J. Geriatrie pro praktického lékaře. Praha: Grada, 1995. ISBN 80-7169-099-6.Topinková, E. Geriatrie pro praxi. Praha: Galén, 2005. ISBN 80-247-0548-6.Kalvach, Z., Čeledová, L., Holmerová, I. Křehký pacient a primární péče. Praha: Grada Publishing, a.s., 2011. Weber, P., et all. Minimum z klinické gerontologie pro lékaře a sestru v ambulanci. IDV PZ Brno, 2000. ISBN 80-7013-314-7.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích.

Garant

MUDr. Zdeněk Záboj