Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy managementu v ošetřovatelství (OSE / OA151)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / OA151 - Základy managementu v ošetřovatelství, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do aplikovaného managementu. Pojmový aparát, zdravotnický management, ošetřovatelský management, management ošetřování - péče.Význam a struktura managementu, funkce managementu a strukturování managerských pozice v organizaci, managerské dovednosti. Systémový přístup v managementu. Co ovlivňuje současné ošetřovatelství - interní a externí faktory. Prognózy dalšího vývoje. Management informačních zdrojů - možnosti získávání dat a jejich zpracování v informace, vědecká metoda - způsob práce a její využití v managerské práci. Etika v managementu, etický rozhodovací strom. Řešení problémů, kritické myšlení. Plánování - v obecné rovině,Plánování v ošetřovatelství, v ošetřovatelské praxi, podstata a smysl plánování, postup plánování, plánovací proce. Techniky prognózování - statistické techniky, Delfská technika. Strategické analýzy - SWOT analýza, analýza silových polí, analýza příčin a důsledků. Strategické plánování - definování vize organizace. Cíle - podstata stanovování cílů, cíle verifikované a neverifikované?Organizování - formální a neformální organizační struktury, problémy s organizačními úrovněmi, organigramy.Organizování ošetřovatelského sektoru v organizaci. Organizování - vytváření tvůrčích kolektivů. Skupinová dynamika.Komunikace v prostředí managementu - zásady efektivní komunikace, organizování poradManagement lidských zdrojů - vysvětlení pojmů efektivnost, úkoly personálního managementu, problematika náborů a výběru nových zaměstnanců, metoda hledání vnitřních a vnějších zdrojů. Management lidských zdrojů - pracovníhodnocení, management odměňování,zaměstnanecké vztahy a problematika pracovníchodborů.Management lidských zdrojů - požadovaná jednání a výsledky, věrnost organizaci, proces vzdělávání v organizaci a možnosti profesionálního růstu.Vedení - lidské faktory v řízení, role manažera a jeho postavení v pracovní skupině, techniky práce s kolektivem, vliv sociálních vztahů ve skupině na výkonnost a produktivitu práce. Práce v týmu .

Získané způsobilosti

Po absolvování výuky student: dokáže vysvětlit rostoucí významu managementu v oblasti ošetřovatelství, zvládne aplikovat základní principy a metody managementu v každodenní ošetřovatelské praxi registrované sestry, získá průpravu k vedení ošetřovatelské skupiny, bude schopen v rámci svých kompetencí registrované sestry realizovat všechny funkce managementu, dokáže rozpoznat politiku pracoviště a zvolit vhodnou strategii práce s kolektivem, dokáže vhodně používat a aplikovat pozitivní manažerské techniky a taktiky práce, bude mít předpoklady pro realizaci managementu kvality a rizik v oblasti ošetřovatelské péče.

Literatura

ARMSTRONG, M. Řízení lidských zdrojů . Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN 80-247-0469-2.Škrťovi. Kreativní management v ošetřovatelství. 2004. Mládková, Jedinák a kolektiv. Management. 2009. Lepiešová, E. a kol. Management v ošetrovateľstve. Martin: Osveta, 1996. ISBN 80-217-0352-0.Veber, J. , a kol. Management, základy, prosperita globalizace. Praha. Management press, 2006. ISBN 80-7261-029-5.Škrla, P. Především neublížit - cesta k pochybení v léčení a ošetřovatelské péči. Brno, NCO NZO, 2005. Škrla, P., Škrlová, M. Řízení rizik ve zdravotnických zařízeních. Praha: Grada Publishing, 2009. ISBN 978-80-247-2616-8.Zlámal,J., Vomáčka, J., Jedličková, I., Mikšová, Z., Šamaj, M., Bačík, P., Bellová, J. Základy managementu pro posluchače zdravotnických oborů. Prostějov: Computer Média s.r.o., 2014. Grohar-Murray, M. E., Dicroce, H. R. Zásady vedení a řízení v oblasti ošetřovatelské péče. Praha: Grada, 2003.

Požadavky

Aktivní účast ve výuce seminářů (splnění 80% úkolů řešených ve výuce nebo seminární práce odpovídající tématům nesplněného úkolu).Úspěšné napsání testu.

Garant

Mgr. Martin Šamaj, MBA