Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická propedeutika (OSE / OB012)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / OB012 - Klinická propedeutika, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anamnéza a fyzikální vyšetřovací metody. Celkové vyšetření, vyšetření hlavy a krku. Vyšetření hrudníku a dýchacího ústrojí (anamnéza, fyzikální vyš. a vyš. metody). Vyšetření srdce a cévního systému (anamnéza, fyzikální vyš. a vyš. metody). Vyšetření břicha a trávicího ústrojí (anamnéza, fyzikální vyšetření a vyšetřovací metody). Vyšetření jater, žlučníku a pankreatu (anamnéza, fyzikální vyš. a vyšetřovací metody). Vyšetření ledvin a močových cest (anamnéza, fyzikální vyšetření a vyšetřovací metody). Vyšetřovací metody u onemocnění krvetvorby. Transfuziologie. Vyšetřovací metody u diabetes mellitus. Vyšetření pojivového aparátu. Diagnostická strategie, diagnostický algoritmus.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni odebrat anamnézu a provést diferenciálně diagnostické úvahy u interních nemocí.

Literatura

Nejedlá, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.Velemínský, M. Klinická propedeutika. Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2012. Pacovský, V. Klinická propedeutika: pro magisterské a bakalářské studium ošetřovatelství. Praha: Karolinum, 1999. Chrobák, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 9788024713090.Klener P. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Grada, 2007. TŘEŠKA, V. a kol. Propedeutika vybraných klinických oborů. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0239-8.

Požadavky

Účast na seminářích a ve cvičeních

Garant

MUDr. Jan Galuszka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Marinella Danosová, DiS.