Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborný výcvik - soustředění (OSE / ODA23)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / ODA23 - Odborný výcvik - soustředění, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Hlavní témata předmětu:Blok I.: Sportovně relaxační aktivity.Obsahem tohoto bloku odborného soustředění bude praktický nácvik některých nových cvičebních forem (balanční plošinky, bosu, cvičení s flexibarem, strečink apod.), cvičení udržující a zvyšující fyz.kondici, základních jógových cvičení, relaxačních technik, kondičních masáží.Blok II.: Komunikativní dovednosti a podpora vztahů.Obsahem bloku bude nácvik komunikačních technik v modelových situacích odrážejících konkrétní situace zdravotnické praxe: vztah sestra specialistka - pacient, sestra - lékař, sestra - rodinní příslušníci nebo doprovázející pacienta, sestra - sestra, sestra - členové ošetřovatelského týmu, sestra - jiný zdravotnický pracovník, sestra - nadřízený pracovník. Důležitou část obsahu budou tvořit informace týkající se vystupování sestry specialistky před odbornou nebo laickou veřejností na odborných konferencích, sympoziích a jako lektor odborných seminářů a kurzů.Blok III.: Tělesná výchova zdravotně oslabenýchObsahem tohoto bloku odborného soustředění budou informace k teoretickému i praktickému zvládnutí tělesné výchovy zdravotně oslabených, a to při vadném držení těla, oslabení pohybového, srdečního, respiračního systému, při oslabení gastrointestinálním, endokrinním a metabolickém.Blok IV.: První pomocObsahem tohoto bloku odborného soustředění bude nácvik poskytnuté první pomoci v modelových situacích odrážejících reálné situace s aplikací nejnovějších poznatků z této oblasti.

Získané způsobilosti

Student/ka bude po absolvování schopna:-používat techniku vedoucí k uvolnění a relaxaci,-kriticky zhodnotit žádoucí a nevhodnou komunikaci zdravotnického pracovníka ve vztahu k pacientovi i v rámci interpersonálních vztahů,-aplikovat prvky tělesné výchovy u vybraných skupin zdravotně oslabených jedinců,-prezentovat určité odborné téma odborné nebo laické veřejnosti-používat různá fyzická cvičení pro upevnění svého tělesného zdraví a prevenci nemocí pohybového aparátu v souvislosti s výkonem profese-poskytnout adekvátní první pomoc

Literatura

Jelínková, J., Krivošíková, M., Šajtárová, L. Ergoterapie. Praha: Portál, 2009. Trojan S. a kol. Fyziologie a léčebná rehabilitace a motoriky člověka. Grada Praha, 2001. Pokorný, J. Lékařská první pomoc. Praha: Galén, 2003. Bydžovský, J. První pomoc. Praha Grada Publisching, 2006. ISBN 80-247-0099-9.Ertlová F. Mucha J. et al. Přednemocniční neodkladná péče. Brno, 2003. ISBN 80-7013-379-1.Kolář, P. a kol. Rehabilitace v klinické praxi. Praha: Galén, 2009. Klusoňová, E. Rehabilitační ošetřování pacientů s těžkými poruchami hybnosti. Brno: NCONZO, 2005. ISBN 80-7013-423-2.Adams, B., Harold, C. E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Grada, Praha, 1999. ISBN 80-7169-893-8.Pavlů, Dagmar. Speciální fyzioterapeutické koncepty a metody. Brno: CERM, 2002. ISBN 80-7204-266-1.Dylevský, I. Speciální kineziologie. Praha:Grada, 2009. Pokorný, J. et al. Urgentní medicína. Praha: Galén, 2004. ISBN 80-7262-259-5.Placheta, Z. Zátěžové vyšetření a pohybová léčba ve vnitřním lékařství. Brno, Masarykova univerzita., 2001.

Požadavky

100% účast Aktivní zapojení do všech aktivit odborného soustředění. Příprava a realizace prezentace odborného tématu.

Garant

Mgr. Marinella Danosová, DiS.

Vyučující

Mgr. Marinella Danosová, DiS.Mgr. Iveta LerchováPhDr. Lenka Machálková, Ph.D.Mgr. Zdeňka Mikšová, Ph.D.Mgr. Anita Můčková