Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Posouzení a fyz. vyšetření sestrou spec. (OSE / ODK11)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / ODK11 - Posouzení a fyz. vyšetření sestrou spec., Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Možnosti a metody fyzikálního vyšetření, laboratorní a základní přístrojové diagnostiky pro posouzení stavu- Respiračního systému- Kardiovaskulárního systému- Gastrointestinálního traktu vč. posouzení nutričního stavu- Urogenitálního traktu- Endokrinního a imunitního systému- Smyslových orgánů, kůže a kožních adnex- Centrální a periferní nervové soustavyvčetně specifik pro jednotlivé věkové kategorie.

Získané způsobilosti

Student/ka bude:- aktivně ovládat pojmy všeobecné symptomatologie- znát fyziologická rozmezí laboratorních a fyziologických hodnot pro jednotlivé věkové kategorie- znát příznaky signalizující odchylky od zdravého vývoje- znát možnosti diagnostiky a monitorování jednotlivých orgánových systémů v intenzivní medicíně- umět edukovat pacienta a příbuzné o podstatě vyšetření, jeho průběhu a možnostech aktivní spolupráce- schopen fyzikálně vyšetřit pacienta a zhodnotit jeho aktuální zdravotní stav- schopen zpracovat a interpretovat zjištěné výsledky a vytvořit diagnostický závěr- schopen zdůvodnit odchylky od fyziologického nálezu- chápat využití a návaznost jednotlivých diagnostických postupů - schopen vysvětlit volbu daného postupu- schopen aplikovat získané vědomosti pro jednotlivé věkové kategorie

Literatura

Sovová, E. EKG pro sestry. Praha: Grada, 2006. Hampton, J.R. EKG stručně, jasně, přehledně. Praha:Grada, 2005. Nejedlá, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Praha: Grada, 2005. ISBN 80-247-1150-8.Zeman, M. et al. Chirurgická propedeutika. Praha: Grada, 2000. ISBN 8071697052.Velemínský, M. Klinická propedeutika. Jihočeská univerzita, Zdravotně sociální fakulta, 2012. Handl, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. Handl, Z. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitační a intenzivní péči ? vybrané kapitoly. Brno: NCO NZO, 2007. Michálek, J. Pediatrická propedeutika. Brno: MU, 2008. Špinar, J., a kol. Propedeutika a vyšetřovací metody vnitřních nemocí. Praha: Grada, 2008. Kalvach, Z., Marek, J., Sucharda, P. Propedeutika klinické medicíny. Praha: Triton, 2002. ISBN 80-7254-174-9.Klener, P. a kol. Propedeutika ve vnitřním lékařství. Galén, Praha, 2009. ISBN 978-80-7262-634-4.Chrobák, L. a kol. Propedeutika vnitřního lékařství. Praha: Grada Publishing, 2007. ISBN 9788024713090.TŘEŠKA, V. a kol. Propedeutika vybraných klinických oborů. Praha : Grada, 2003. ISBN 80-247-0239-8.

Požadavky

100% účast na seminářích a cvičeních, zvládnutí písemného testu, praktická demonstrace fyzikálního vyšetření pacienta a zhodnocení jeho aktuálního stavu.

Garant

MUDr. Jan Galuszka, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jan Galuszka, Ph.D.Mgr. Renáta Váverková