Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etika specializované oš. péče (OSE / ODK21)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSE / ODK21 - Etika specializované oš. péče, Fakulta zdravotnických věd, Univerzita Palackého v Olomouci (UP).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Etika ve zdravotnictví. Etika managementu.Současné principy lékařské a zdravotnické etiky.Konflikt jako etický problém, konflikt jako etické dilema ve specializované zdravotnické praxi.Závažná etická témata specializované zdravotnické ošetřovatelské péče: eutanazie, dárcovství orgánů, etická problematika reprodukce a transplantací.Princip spravedlnosti, alokace vzácných zdrojů, dostupnost zdravotní péče a specializované zdravotnické péče.Morální práva a povinnosti zaměstnavatelů a zaměstnanců.Modely etického rozhodování subjektů v managementu

Získané způsobilosti

Student bude po absolvování schopen:-vysvětlit východiska etických přístupů ve zdravotnictví (etické předporozumění, deontologické kodexy), -rozpoznat rozdíl mezi etickým dilematem a etickým problémem ve zdravotnictví a v poskytování specializované ošetřovatelské péče,-sestavit etický kodex pro zdravotnickou instituci,-vysvětlit, co je základem etického rozhodování ve zdravotnictví a při řešení závažných etických témat specializované ošetřovatelské péče.

Literatura

Ivanová K. Základy etiky a organizační kultury v managementu zdravotnictví. Brno - NCONZO. ISBN 80-7013-442-9.Dytrt, Z. Etika podnikání zdravotnických zařízení pro nelékařské profese. Praha: Institut postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví, 2013. HEŘMANOVÁ, J., VÁCHA, M., SVOBODOVÁ, H., ZVONÍČKOVÁ, M., SLOVÁK, J. Etika v ošetřovatelské praxi. Praha: Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-3469-9.Slaný, J., Javorová, L. Etika ve zdravotnictví. Žilina, 2011. Haškovcová, H. Lékařská etika. Praha - Galén, 1997. ISBN 80-85824-54-X.Beauchamp, T. L., Childress, J. F. Principles of Biomedical Ethics. Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-514332-9.

Požadavky

Aktivní absolvování přednášek, seminární práce zabývající se rozborem eticky dilematické situace z oblasti poskytování specializované ošetřovatelské nebo manažerské praxe ve zdravotnictví.

Garant

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Jiří Vévoda, Ph.D.